2021/05/10
Ultima ora:
Acasa | Articole | Trebuiesc criterii asa cum avem nevoie de oameni la ordine publica si posturi de politie

Trebuiesc criterii asa cum avem nevoie de oameni la ordine publica si posturi de politie

SINDICATUL-POLIŢIŞTILOR-DOLJ

Nr. 186 / 01.02.2016

Către,
Ministrul Afacerilor Interne
dl. Petre Toba

Ca urmare a deciziei dvs. de recrutare în vederea încadrării din sursă externă a poliţiştilor, Sindicatul Politiltilor Dolj (Federatia A.I. Cuza) îsi exprimă protestul vehement fată de o asemenea măsură nejustificată atât din punct de vedere legal cât si profesional. Cunoastem că, încă din septembrie 2015, se punea problema unor angajări masive din sursă externă motivat de conjunctura extraordinară ce se preconiza la acel moment (stabilirea pe teritoriul României a unui număr mare de refugiati), însă acel moment a trecut fără a se dovedi necesară suplimentarea fortelor de ordine pe acest motiv. Este de notorietate deja că ipoteza refugiatilor nu mai este de actualitate pentru România. În aceste conditii nu vedem ce situatie de exceptie justifică încadrarea din sursă externă a agentilor de politie când există institutii specializate de formare si recrutare a personalului, scoli de politie destinate încadrării politistilor, ca regulă generală. Orice lipsă de personal se acoperă, ca regulă, în acest mod.

Din punct de vedere legal, art.9, alin.1, din LEGEA nr. 360 din 6 iunie 2002 privind Statutul poliţistului, stabileste că poliţiştii provin, de regulă, din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului de Interne. Cu titlu de exceptie, alin. 3 al aceluiasi articol prevede posibilitatea încadrării din sursă externă a unor specialişti cu studii corespunzătoare cerinţelor postului şi care îndeplinesc condiţiile legale. Este vorba deci de situatii de exceptie când este necesară încadrarea unor oameni specializati pe anumite domenii care nu pot fi acoperite din resurse interne. În lisa acestor conditii, orice lipsă de personal se acoperă prin suplimentarea locurilor în institutiile de învătământ ale MAI, nu din sursă externă. Nu credem că functia de agent de politie se încadrează în ipoteza textului de lege menionat, agentul nefiind un specialist în sensul legii. Cum nu există nici o altă ipoteză de stare exceptională care să justifice astfel de încadrări, considerăm că un astfel de demers este vădit nelegal.

Din punct de vedere moral si socio-profesional, angajarea unor oameni fără o minimă pregătire politienească este un demers menit să afecteze atât prestigiul institutiei noastre, imaginea politistului în ochii cetăteanului (si asa subrezită de proasta organizare), cât si raporturile profesionale dintre politisti. Un asemenea nou venit, chiar o persoană integră si inteligentă, nu se va putea transforma peste noapte în politist si categoric va interactiona negativ cu restul colegilor politisti, al căror rol nu este să pregătească noii cadeti astfel recrutati. Nu este de neglijat nici modul în care se va efectua această recrutare fără criterii, stiut fiind că sistemul nepotismului si favoritismului este încă în floare în Politia Română, conditii în care ne îndoim temeinic că vor fi alesi cei meritosi în dauna celor pilosi.

Pentru aceste motive considerăm că angajare din sursă externă este nu numai inoportună si neperformantă cât si nelegală si vă rugăm să vă reconsiderati pozitia fată de această initiativă, cel putin neinspirată.

SINDICATUL POLITISTILOR DOLJ
Presedinte,
Macesanu Elvis-Daniel

Scroll To Top