2021/04/17
Ultima ora:
Acasa | Articole | Statutul trebuie schimbat

Statutul trebuie schimbat

Antet-harghita

C O M U N I C A T

La data de 19 aprilie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu următorul continut:

„Procedura şi cazurile de modificare şi/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.“

Curtea Constitutională, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispozitiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului sunt neconstitutionale, contravin art. 73 alin. (3) lit.j) din Constitutia Romaniei, deoarece procedura si cazurile de modificare si/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale politistului tin de statutul politistului si trebuie reglementate prin lege organică, respectiv prin Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului.

Totodata, Curtea Constitutionala a mai constatat încălcarea prevederilor constitutionale ale art. 1 alin. (4), referitor la principiul separatiei si echilibrului puterilor în stat, si art. 1 alin. (5), întrucât dispozitiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 deleagă reglementarea acestor aspecte esentiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine.

Decizia este definitivă si general obligatorie si se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instantei care a sesizat Curtea Constitutională, respectiv Tribunalului Bucuresti–Sectia a II-a contencios administrativ si fiscal.

Avand in vedere neconstitutionalitatea art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, Ordinul M.A.I. nr. 298/2011 privind prodecura si cazurile de modificare si/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale politistilor, ordin ce a fost emis in baza art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002, inceteaza de drept a mai produce efecte juridice.

In acest sens, nu mai sunt aplicabile nici dispozitiile art. 38, art. 39, art. 40, art. 41 – Sectiunea 9 din Ordinul M.A.I. nr. 298/2011 privind Punerea la dispozitie a politistilor cat si cele prevazute de art. 65 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului.

Raportat la Decizia Curtii Constitutionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispozitiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului sunt neconstitutionale si contravin art. 73 alin. (3) lit. j) din Constitutia Romaniei, solicitam conducerii M.A.I. sa intervina, pana la reglementarea prin lege organică, respectiv prin Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, ca toti politistii ce fac obiectul punerii la dispozitie sa fie repusi in drepturile anterioare punerii la dispozitie.

Importanta acestui demers este data faptului ca, orice politist este vulnerabil, o plangere penala indreptata impotriva lui, riscand sa-l puna, prin consecintele juridice ale punerii la dispozitie (diminuarea salariului la nivelul gradului si neacordarii sporurilor) in situatia sa nu-si poata plati ratele la banca sau alte obligatii financiare pe care le are. Grupa de munca afecteaza si dreptul la pensie al politistului, care poate fi diminuat dar, si reducerea varstei de pensionare.

In plus, fiecare persoana, implicit politistul, beneficiaza de PREZUMTIA DE NEVINOVATIE pana ramanerea definitiva si irevocabile a unei sentinte judecatoresti, iar relatiile de munca nu trebuie afectate de un eventual proces penal care, din practica de pana acum, poate dura si 10 ani!!!

VICEPREŞEDINTE SINDICATULUI NAŢIONAL AL AGENŢILOR DE POLIŢIE

– BIROULUI TERITORIAL HARGHITA –

VASILE VOICU

Scroll To Top