2021/05/10
Ultima ora:
Acasa | Articole | Statutul Politistului, din rau in mai rau

Statutul Politistului, din rau in mai rau

30.05.2018

 C O M U N I C A T

 – Statutul Polițistului, din rău în mai rău –

          Sindicatul Național al Agenților de Poliție militează de ani buni, prin toate mijloacele legale, pentru schimbarea din temelii a Statutului Polițistului într-un Statut modern și adaptat, de care se bucură structurile de poliție din țările civilizate.

          Unul dintre punctele „fierbinți” care se impun a fi schimbate în Statutul Polițistului se referă la „punerea la dispoziție a polițistului”, atunci când asupra sa se dispune începerea urmăririi penale.

          Nu doar că NU se ține cont de injustețea acestei măsuri, care încalcă dreptul la prezumția de nevinovăție și nu numai, dar de multe ori aduce și prejudicii grave polițistului. Absurd este că Ministerul Afacerilor Interne dorește ca punerea la dispoziție să se producă încă din faza de „cercetare prealabilă”!

          Întrebăm și solicităm răspuns din partea M.A.I.:

          Ce dimensiune capătă această aberație și nedreptate, pe care sunteți aproape să le-o produceți polițiștilor, dacă asupra majorității lucrătorilor de la Ordine Publică a fost dispusă cel puțin o dată măsura de cercetare prealabilă?!

          Este vizibilă inițiativa absurdă de modificare a Statutului Polițistului, în ceea ce privește măsurile coercitive, tocmai când, după ani de umilință, polițiștii și-au recăpătat încrederea în ei. În lumina ultimelor evenimente, polițiștii au dat dovada de curaj și fermitate chiar și atunci când s-au aflat față în față cu personalități care au încălcat legea.

          În locul măsurilor care să întărească autoritatea polițistului, Statutul pe care M.A.I. îl propune nu va face decât să-i inhibe, să-i timoreze și să-i demoralizeze pe polițiști, astfel încât să se teamă să mai intervină, de frica măsurilor de ”cercetare disciplinară” sau de ”punere la dispoziție”.

          Inițiativa Sindicatului Național al Agenților de Poliție de modificare adusă Statutului Polițistului, față de punerea la dispoziție, este aceea ca „Polițistul să NU fie pus la dispoziție până la rămânerea definitivă a unei hotărâri”.

Biroul Executiv Central

Scroll To Top