2020/10/20
Ultima ora:
Acasa | Articole | Spre normalitate

Spre normalitate

antetNesecret
Nr. 587 / 05.08.2015

COMUNCAT

Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România „Alexandru Ioan Cuza”, încă de anul trecut, a cerut Ministerului Afacerilor Interne majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj împotriva polițiștilor și salută inițiativa ministerului în elaborarea proiectului de modificare a celor două articole din Codul Penal, respectiv, Articolul 257 – Ultrajul şi Articolul 279 – Ultrajul judiciar.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

ROMÂNIA
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE DIRECTIA INFORMARE SI RELAŢII PUBLICE

COMUNICAT
Nr. 142 din 5 august 2015

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, propune sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor.

În acest sens, la iniţiativa vicepremierului Gabriel Oprea, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv, Articolul 257 – Ultrajul şi Articolul 279 – Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acţiunile violente îndreptate împotriva reprezentanţilor autorităţii statului.

Conform inițiativei legislative, faptele, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Penal, comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii urmează a se sancţiona cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi.

Totodată, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcţionari publici care îndeplinesc funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Această decizie are ca scop înăsprirea pedepselor pentru acest tip de fapte și implicit întărirea autorităţii celor care reprezintă statul român şi ale căror atribuţii de serviciu sunt exercitate în domeniul prevenirii faptelor antisociale şi aplicării legii.

Protecţia prin legea penală asigurată angajaților MAI și celorlalţi funcţionari investiţi cu autoritatea statului reprezintă o garanţie a exercitării atribuţiilor ce le revin acestora şi nicidecum un privilegiu.

“Evenimentele înregistrate în ultimul timp, cât şi analizele pe care le-am făcut cu structurile de specialitate ale MAI, mă determină să am această iniţiativă. Susţin cu tărie, că cei care reprezintă autoritatea statului trebuie să fie respectaţi şi mai bine protejaţi de lege”, a afirmat viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Proiectul de act normativ a fost înaintat Ministerului Justiţiei, având în vedere competențele acestuia de reglementare a cadrului normativ şi instituţional al sistemului judiciar şi al înfăptuirii justiţiei ca serviciu public.

Conform analizelor realizate la nivelul Poliţiei Române, în anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Scroll To Top