2021/10/25
Ultima ora:
Acasa | Articole | Speranta politistului roman
Speranta politistului roman

Speranta politistului roman

Antet-SNAPNesecret
Nr. 9764 / 18.08.2015

C O M U N I C A T

In perioada 18 – 24 iulie 2015, o delegatie a Sindicatului National al Agentilor de Politie, formata din Iulian Surugiu – presedinte, Mandache Constantin – prim-vicepresedinte si Tiulescu Remus-Mihail – membru al Biroului Executiv Central, s-a deplasat in Statele Unite ale Americii, statul Georgia – Savanah, unde a participat la lucrarile Conferintei Anuale a National Association of Police Organizations – N.A.P.O., cea mai puternica organizatie a politistilor americani.

Cu aceasta ocazie ne-am intarit convingerile cu privire la diferentele enorme dintre politistul roman si cel din Statele Unite. Vazand conditiile in care omologii nostri isi desfasoara activitatea ne intrebam cand vom fi in stare sa asiguram politistului roman un autoturism performant cu toate dotarile necesare, un armament de calitate, o uniforma decenta si nu in ultimul rand un venit proportional cu sacrificiile si riscurile pe care le implica aceasta meserie.

Inca odata am constatat ca dupa multi ani de democratie un simplu politist din America castiga aproximativ 90.000 USD anual in timp ce venitul sefului politiei statale nu depaseste 200.000 USD / an. Deci indiferent de functia ocupata in institutia politiei diferentele salariale sunt relativ mici, in comparatie cu cele existente in politia romana, unde un sef poate castiga si de sapte ori mai mult decat un agent de politie.

Din aceste considerente organizatia noastra va face toate demersurile necesare, astfel incat incepand cu luna septembrie a.c. sa fie demarate, impreuna cu reprezentantii angajatorului, activitatile pentru schimbarea radicala a legilor de baza dupa care functioneaza institutia Politiei respectiv Legea nr. 218 / 2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, Legea 360 / 2002 privind Statutul Politistului si totodata cadrul legal referitor la uzul de arma.

Suntem constienti ca prin aceasta initiativa vom deranja pe aceia care au ajuns pe functii de conducere fara sa parcurga etapele normale de formare ca politisti, fara sa fi desfasurat anterior activitati operative, in strada si care sunt pusi in postura de a lua decizii pentru subalternii lor, ale caror probleme reale nu le cunosc intrucat nu s-au confruntat nicicand cu ele. Nu poti fi un bun manager in politie daca nu ai fost mai intai un bun politist, asa cum nu poti fi expert contabil, daca nu ai fost initial un contabil bun. In 25 de ani de democratie nu am intalnit niciun caz in care un sef din politia romana sa-si depuna demisia de onoare indiferent de gravitatea evenimentelor petrecute sub comanda sa.

Federatia Sindicatelor Democratice a Politistilor din Romania ”Alexandru Ioan Cuza” si Sindicatul National al Agentilor de Politie constientizeaza rolul pe care il au in vederea schimbarii cadrului normativ in vigoare si considera acest demers o baza pentru intrarea in normalitate, astfel incat toti cei care doresc sa urmeze aceasta cale si sa imbrace uniforma de politist sa poata beneficia de sanse egale privind cariera profesionala.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Speranta politistului roman

Scroll To Top