2021/09/28
Ultima ora:
Acasa | Articole | Scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei

Scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei

Antet-SNAPNesecret

Nr. 12431  / 19.06.2017

Către: Administrația Prezidențială

În atenţia: Dlui Klaus Werner Iohannis – Președinte

Domnule Președinte,

 

În contextul situației politice actuale, la care suntem nevoiți să asistăm cu toții, Sindicatul Național al Agenților de Poliție consideră ca fiind necesar și oportun să vă informeze cu privire la o serie de aspecte de interes national.

O parte dintre structurile aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, implicate în procesul de asigurare a ordinii publice și siguranței naționale, incusiv Poliția Română și Poliția de Frontieră au fost și sunt tratate cu superficialitate la capitolul finanțare.

Faptul că această situație dăinuie de peste 27 de ani, ne determină să credem că cei aflați la conducerea țării, clasa politică, si-au dorit o poliție slabă, umilă, neperformantă și coruptibilă.

Salariul mic, de mizerie, pe care l-a primit și îl primește în continuare polițistul român, comparativ cu nivelul muncii prestate si al nevoilor sale reale, este unul dintre factorii care contribuie la menținerea unui sistem corupt.

Numirea în funcții de conducere a unor oameni pe criterii de simpatie politică, și nu pe competențe profesionale, a concurat de asemenea la situația în care ne găsim, cu o Poliție condusă de șefi nepregătiți profesional, dar obedienți în fața politicului.

Nu mai constituie un secret pentru nimeni faptul că politicienii ne mint și ne plimbă cu Legea Salarizării încă din anul 2009, iar acum, când proiectul legislativ se află pe masa dumneavoastră, vă solicităm să nu promulgați legea, în forma prezentă din următoarele motive:

– existența diferențelor foarte mari dintre categoriile de personal, în special dintre cei aflați în operativ și cei din birouri;

– aplicarea în mod greșit a prevederilor H.G. nr. 1/2017, fapt ce a condus la anomalii în ceea ce privește salarizarea (un polițist nou angajat ajunge să primească un salariu egal cu unul cu o vechime de 20 de ani);

  • limitarea sporurilor la 30% în unitatile operative, întrucat majoritatea polițiștilor execută misiuni în condiții grele de muncă, în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale; această situație ar putea duce la imposibilitatea de a beneficia de toate sporurile cuvenite deoarece s-ar depăși plafonul alocat.
  • agentii de politie cu studii medii sunt remunerati mai putin decat alte categorii bugetare cum ar fi dactilografi, bufetieri, soferi, secretari și altele.

Ținând cont de cele prezentate mai sus raportate la realitățile economice actuale, fără a subaprecia vreo categorie socială, având în vedere riscurile profesionale și importanța muncii prestate de către structurile din Poliția Română și Poliția de Frontieră Română, vă adresăm rugămintea de a vă folosi de prerogativele funcției conferite de Constituția României și să propuneți Parlamentului României reexaminarea Legii – Cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cu stima,

Presedintele

Sindicatului National al Agentilor de Politie

Adrian-Ioan  DIUGU

Scroll To Top