2018/11/19

14.08.2018

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE DOAMNA MINISTRU DE INTERNE

Stimată doamnă,

Când ați preluat frâiele Ministerului de Interne i-ați asigurat pe polițiști că vor avea un Statut nou, care să corespundă cu realitatea, adaptat zilelor noastre. Este adevărat că s-a tot încercat modificarea Statutului, desigur împreună cu sindicatele, ajungându-se la 8-10 variante de Statut, însă de fiecare dată s-a oprit atunci când a venit vorba de bani ca și când cei ce reprezintă statul ne-ar spune ”faceți ce vreți, dar fără să cereți bani!”. Desigur că angajatorul are sindicatele lui „de casă” și atunci când se întrunește Comisia de dialog social la nivelul M.A.I. nu se mai înțelege nimic, iar rezultatul final este zero.

Doamna ministru, vă reamintim că un polițist ieșit de pe băncile școlii, care lucrează într-un oraș mare, primește pentru chirie 360-400 lei, în vreme ce alte categorii profesionale primesc pentru chirie 500-600€. De asemenea, sporurile se acordă în funcție de salariu, aici fiind avantajați cei care stau în birouri și cei care au salarii mari. Întâlnim și situații când unora li se decontează transportul, altora nu.

Am putea continua cu exemplele, de altfel cunoscute de toți, și deși am tot dezbătut problemele de-a lungul anilor, niciun ministru, nici chiar Gabriel Oprea, nu a reușit să le rezolve sau măcar să schimbe în bine Statutul polițistului.

Am auzit părerea unor specialiști din ministerul pe care îl conduceți că este mai bine ca Statutul să fie modificat parțial, pentru a nu deranja clasa politică și ca nu cumva aceștia să se înfurie și să iasă unul mai prost decât cel prezent.

Sindicatul Național al Agenților de Poliție vă solicită în mod public să vă asumați schimbarea Statutului în totalitate sau măcar abrogarea lui și elaborarea unui ghid al polițistului în care să fie cuprinse toate drepturile și obligațiile acestuia.