2021/06/18
Ultima ora:
Acasa | Articole | Protest pentru drepturile salariale
Protest pentru drepturile salariale

Protest pentru drepturile salariale

antet
Nesecret
Nr. 415 / 03.12.2014

COMUNICAT
“Protest pentru drepturile salariale”

Azi 03.12.2014, în fața Ministerului Finanțelor Publice, sindicatele constitutive al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor „Alexandru Ioan Cuza” au organizat un protest pentru a sensibiliza și a determina factorii decizionali politici să se aplece asupra drepturilor salariale care nu au mai fost recuperate din 2010.

La acțiunea de protest, în condiții atmosferice extreme, au participat peste 500 de polițiști, majoritatea lideri de sindicat din 20 de județe care au înțeles că singura modalitate de a rezolva problemele este IMPLICAREA.

Nemulțumirile polițiștilor s-au acumulat după ce O.M.A.I. 101/2014 privind majorarea cu 75% pentru orelor lucrate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, nu a fost aplicat iar contabilii șefi de la inspectoratele de poliție stau cu banii în conturi și refuză să-și asume responsabilitatea achitării acestor drepturi salariale.

În acest sens, în data de 02.12.2014, în tentativa de a opri organizarea protestelor, conducerea M.A.I. a invitat reprezentanții F.S.D.P.R. „A.I. Cuza” la negocieri și au convenit asupra textului care urmează să fie introdus în Acordul colectiv privind raporturile de serviciu dar și în ordonanța Guvernului privind salarizarea bugetarilor pentru anul 2015. Reprezentanții organizației noastre au propus preluarea integrală a textului din Anexa Legii 284/2010 prin care cadrelor medicale li se aplică un spor de 100% pentru orele prestate în intervalul repausului săptămânal și a sărbătorilor legale. În cazul lor, după o gardă de 24 ore sâmbăta, beneficiază de 72 ore repaus și de un spor de 100% pentru aceste ore, în timp ce la în M.A.I., „specialistul” Drăgulin Stelică apreciază că timpul liber corespunzător este sinonim cu repausul săptămânal.

În timpul protestului, a fost depus un memoriu la Ministerul Finanțelor, profitând de faptul că negocierile cu Fondul Monetar Internațional sunt în plină desfășurare.

Cu toate că cei prezenți au vrut să mute protestul în fața Inspectoratului General al Poliției Române și a Ministerului Afacerilor Interne, Iulian Surugiu, președintele F.S.D.P.R. a încheiat protestul în urma intervenției telefonice a vicepremierului Gabriel Oprea care i-a transmis că este alături de polițiști și susține revendicările lor. Totodată, vicepremierul a precizat că astăzi va fi definitivat proiectul de ordonanță privind salarizarea polițiștilor unde va fi inclus și sporul pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, fără a mai exista condiția prealabilă privind compensarea cu timp liber corespunzător.

În cazul în care această ultimă promisiune nu va fi respectată, F.S.D.P.R. va relua protestele pe o perioadă nedeterminată în fața Ministerului Afacerilor Interne.

Pe această cale facem apel și la unitate sindicală și ne-am fi așteptat din partea colegilor din alte sindicate să fie și ei prezenți alături de noi având în vedere că aceste revendicări ar trebui să constituie un obiectiv comun pentru toate organizațiile sindicale.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Scroll To Top