2020/02/28
Ultima ora:
Acasa | Articole | Practicile „militienesti” sunt uzuale in structurile de ordine publica

Practicile „militienesti” sunt uzuale in structurile de ordine publica

Mare ne-a fost mirarea când am aflat că la unele inspectorate de poliție din țară există niște practici pe care și cei mai aprigi dictatori ar fi invidioși că nu le-au inventat ei. De exemplu, la intrarea în serviciu polițistul este obligat să declare șefului de schimb suma de bani care o are asupra sa, întocmindu-se în acest sens proces-verbal. Cam așa se proceda la intrarea în lagărele de concentrare și cam așa se procedează la intrarea în penitenciare. Dreptul la viață privată și la demnitate sunt niște noțiuni total abstracte pentru unii șefi profesionali din poliție care până acum au citit doar numere de înmatriculare și horoscopul.

După ce la intrarea în serviciu li se numără banii, polițiștilor li se interzice apoi să-și ia pauza de masă de 20 de minute pe motiv că acești șefi ”docți” consideră că ar prejudicia imaginea Poliției Române, deși dreptul la pauză de masă este stipulat în art. 27 din Acordul colectiv privind raporturile de serviciu semnat de către Ministerul Afacerilor Interne la data de 22.05.2013. Oare în care poliție europeană se mai practică asemenea tâmpenii și nu se respectă o regulă de bun simț până la urmă? Probabil că acei șefi, din cauză că au văzut infractori doar la televizor, au impresia că este ca în filmele cu Robocop, iar polițistul nu are nevoie de hrană în timpul celor 8 ore, 12 ore sau 24 de ore de muncă. Asta se întâmplă din păcate când ajunge ”șefuț” unul care are discopatie lombară de la plecăciunile permanente în fața șefului, dar în fața subordonaților își poartă nasul mai sus decât cozorocul de la caschetă. Vorba aia, prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul.

Colac peste pupăză, la toate acestea mai adăugăm și faptul că unii șefi vin în controale după bunul lor plac, uneori chiar când s-au trezit cu fața la cearșaf în miez de noapte din cauze cunoscute doar de soțiile lor (sau amantele lor în alte cazuri) și nu din motive profesionale, așa cum ar fi normal și deontologic.

Pe această cale informăm polițiștii că aceste controale ale patrulelor de poliție nu pot fi efectuate în orice condiții. Astfel, în continuare redăm întocmai conținutul art. 2, 4 și 6 din Cap. E – Controlul dispozitivelor din ”Procedura privind organizarea, executarea și evaluarea activității de patrulare în cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranței publice”:

Art. 2 – Se întocmește graficul cu polițiștii desemnați pentru control, de către șeful structurii de ordine publică. În cazul patrulelor mixte, controlul se efectuează de către ofițerii desemnați din cadrul structurilor participante, conform unei planificări comune.

Art. 4 – Se trimite un exemplar din grafic la dispecerat / camera ofițerului de serviciu.

Art. 6 – Se stabilește de către șeful unității de poliție, modul de efectuare a controlului (ținută, auto, interval orar, etc.).

În concluzie, stimați polițiști, nu vă mai lăsați intimidați de șefuții care vin în control după o chermeză și vor să facă impresie artistică în fața voastră.

Ca și cum nu ar fi de ajuns hibele pe care deja le are sistemul polițienesc, mai adăugăm și nerespectarea Ordinul MAI nr. 154/2004 privind desfășurarea de activități sportive de către polițiști din timpul programului de muncă și a Dispoziției IGPR nr. 388/13.08.2004 prin care s-au stabilit 4 ore pentru activități sportive pe săptămână pentru personalul neoperativ, 6 ore pe săptămână pentru personalul operativ sau 10 ore pe săptămână pentru personalul din cadrul unităților de intervenție specială. Ca să nu mai vorbim că inspectoratele de poliție nici măcar nu pot asigura un spațiu pentru a fi folosit în acest scop, dar nici nu le permit polițiștilor să efectueze activitățile sportive pe banii personali. Nouă ni se pare acest lucru a fi rea-credință, dar șefuților li se pare a fi doar reclamă sindicală. Adevărul îl decideți voi, politiștii!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Scroll To Top