2019/01/19
Ultima ora:
Acasa | Articole | Pozitia S.N.A.P. fata de declaratia ministrului de interne Carmen Dan

Pozitia S.N.A.P. fata de declaratia ministrului de interne Carmen Dan

08.02.2018

C O M U N I C A T
Poziția S.N.A.P. față de declarația ministrului de interne Carmen Dan

Sindicatul Național al Agenților de Poliție nu a făcut declarații iresponsabile și nici nu va face acest lucru. Cetățenii României nu trebuie să intre în panică pentru simplu fapt că mai există încă polițiști onești care își fac meseria pe salarii de mizerie oferite de Guvern.

Suntem de acord că este absolut necesar să asigurăm continuitatea serviciului polițienesc, dar să fie respectate și drepturile polițiștilor, aici referindu-ne atât la repausul pentru refacerea capacității de muncă, cât și la dreptul la liberă circulație, în țară și în Uniunea Europeană fără a avea nevoie de aprobarea vreunui șef.​

Este adevarat că în anul 2017 salariile polițiștilor au crescut cu 10%, dar trebuie precizat că acest lucru a însemnat o mărire cuprinsă între 100-150 lei pentru fiecare agent de poliție.

De la 01.01.2018, salariul net a crescut cu aproximativ 3-4%, reprezentând o majorare a venitului cu 100-150 lei. Nu ați afirmat în spațiul public faptul că legea îi avantajează pe agenții debutanți, însă crează o situație defavorabilă agenților care au o vechime de 20-25 de ani și un salariu net între 3200-3600 lei.

Suntem de acord că în structurile Ministerului de Interne sunt mulți chestori de poliție, comisari șefi, iar situațiile lor trebuie reanalizate.

Referitor la sporul de 40% pentru permanență, S.N.A.P. face următoarea precizare: este adevărat că acest spor a avut valabilitate până la 31.12.2017. În calitate de președinte al S.N.A.P. nu am participat la elaborarea acestui ordin și vă “felicit” că ați reușit să “păcăliți” sindicaliștii să nu includă la finalul ordinului următoarea frază: “prezentul ordin încetează la 31.12.2017, urmând ca de la data de 01.01.2018 ministrul de interne să emită alt ordin”. S.N.A.P. nu încurajează inactivitatea, dar nu poate să fie părtaș la încălcarea legislației în vigoare și nerespectarea drepturilor prin abuzuri.

Avem semnale că în cele 6 luni în care s-a acordat sporul de permanență, mai mulți șefi au profitat, trecându-se pe pontaje atât pe ei, cât și pe favoriții acestora.

Doamna ministru, atât timp cât aceste drepturi nu vor fi încălcate de niciunul din managerii instituției, nu avem o problemă.
​Știm cu toții că în caz de calamiăți, situații de forță majoră, polițiștii trebuie să se prezinte la unitatea din care fac parte sau la cea mai apropiată unitate de poliție.

Trebuie menționat următorul lucru: la finele anului trecut ați avut o întâlnire de lucru cu toate organizațiile sindicale și s-a găsit soluția măririi sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică, acesta fiind majorat la unii polițiști de la 5% la 10%, iar cei care nu au beneficiat până acum, primind 10%. Nu s-a spus faptul că acest spor reprezintă o sumă infimă, aproximativ 5 pachete de țigări.
​În ceea ce privește sporul de până la 50% pentru lucrări de excepție, vă solicităm să îl anulați întrucât din momentul în care a fost introdus și până în prezent a fost acordat șefilor și protejaților acestora.

Susțineți că în Senat există o propunere legislativă pentru acordarea contravalorii voucherului de vacanță în valoare de 1450 lei reprezentând decontarea cheltuielilor pentru concediu. Este cazul să le transmiteți polițiștilor, concret, dacă o vor primi sau nu anul acesta.

În încheiere, doamna ministru, considerăm că salariile polițiștilor sunt modeste (ne referim la agenții de poliție și la ofițerii cu grade mici) și vor trebui găsite soluții pentru a asigura polițistului un salariu decent, motivant, astfel încât și cetățeanul să beneficieze de servicii corespunzătoare și eficiente.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL
,,Uniți vom fi puternici!”

Scroll To Top