2021/09/28
Ultima ora:
Acasa | Articole | Politistii suceveni primesc bastoane cu electrosoc pentru a-i ”curenta” pe indivizii violenti

Politistii suceveni primesc bastoane cu electrosoc pentru a-i ”curenta” pe indivizii violenti

Primele bastoane cu electroșoc intră în aceste zile în dotarea polițiștilor suceveni, aceste arme de autoapărare fiind cerute insistent de sindicaliștii din poliție de câțiva ani de zile. Conform datelor oficiale care ne-au fost comunicate de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, este vorba de 110 bastoane cu electroșoc care sunt distribuite pentru județul nostru.

La Secția Rurală Gura Humorului, de exemplu, au fost alocate trei astfel de bastoane, care vor fi distribuite echipajelor de serviciu și la posturile comunale arondate.

Agentul-șef principal Vasile Grumăzescu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), organizația Suceava, șeful Postului de Poliție Păltinoasa, a salutat aceste achiziții pe care le consideră foarte importante.

Liderul SNAP Suceava și colegii de la SNAP România au făcut solicitări pentru aceste bastoane cu electroșoc încă din 2016, inclusiv prin intermediul cotidianului ”Monitorul de Suceava”.  

El a subliniat că bastoanele sunt în principal pentru a păstra distanța între polițist și un individ recalcitrant. Acestea pot fi folosite direct pe ”pielea agresorului” doar în situații limită și nu în zone vitale ale corpului.    

”Cred că aceste bastoane ar fi mult mai eficiente şi mai puţin vătămătoare în cazul în care un poliţist se află sub ameninţarea unei persoane agresive. Pistolul nu poate fi folosit decât în cazurile mai deosebite, iar cu aceste bastoane cred că poliţiştii vor fi mai feriţi de riscul de a fi supuşi ultragierii”, a declarat Vasile Grumăzescu. De-a lungul lungii sale cariere de polițist, Vasile Grumăzescu a fost de multe ori în situații limită, fiind ultragiat, astfel că se exprimă în cunoștință de cauză.

Legea Poliţiei Române 218/2002, prevede la articolul 34, aliniatul 1: “Pentru descurajarea, împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică, acţiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace, poliţiştii pot folosi scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane din cauciuc, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi paralizante, jeturi de apă, arme cu glonţ din cauciuc şi cătuşe, câini de serviciu, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă”. Așadar, folosirea bastoanelor cu electroșoc este permisă de lege, însă doar atunci când acestea sunt în dotarea polițistului, ca armă de autoapărare de serviciu.

În dotarea polițiștilor suceveni vor mai intra în aceste zile și 94 de căști de protecție cu vizor (antitraumă), dar și 17 complete de blocare trecere. Acestea din urmă sunt acele benzi de cuie pe care polițiștii le pot pune pe carosabil pentru a opri șoferii care încearcă să fugă de oamenii legii, cum se tot întâmplă des în județul Suceava. Ultimul caz este cel al tânărului în vârstă de 20 de ani, din Siret, care a gonit cu poliția după el în jur de 70 de kilometri.   

Camerele corporale body-cam, încă așteptate de polițiștii suceveni

Polițiștii suceveni mai așteaptă și promisele camere corporale  – ”body cam”. Acestea ar urma să asigure o transparență clară a intervenției agentului din teren, dar ar fi și o probă esențială și directă în cazul în care polițistul este agresat.    

În februarie 2020, Poliţia Română anunța că a lansat procedura de achiziţie a 12.000 de camere audio-video de tip „body cam”, care să fie ataşate la uniformele poliţiştilor în timpul serviciului. Rămâne de văzut când vor ajunge acestea și la oamenii din teren.
Revenind la Vasile Grumăzescu, acesta, ca și alți colegi, și-a achiziționat de mai multă vreme din bugetul propriu o astfel de cameră corporală, la acest capitol neexistând interdicții legate de modul în care se procură mijlocul de probare a activității infracționale.Camera corporală l-a ajutat direct pe Grumăzescu ca probă într-un caz în care a fost agresat de un bărbat și de fiul acestuia.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava

Scroll To Top