2021/02/27
Ultima ora:
Acasa | Articole | Politistii Sectiei 16 in conflict cu Politia Locala Sector 4

Politistii Sectiei 16 in conflict cu Politia Locala Sector 4

Antet-SNAPNesecret
Nr. 9036 / 22.04.2015

COMUNICAT
„Polițiștii Secției 16 în conflict cu Poliția Locală Sector 4”

Un nou caz de subjugare a polițiștilor are loc la Secția 16 Poliție, unitate subordonată Politiei Sectorului 4, condusă de cms. șef de poliție Leventiu Corneliu Gabriel.

Este vorba despre mai multe „confruntări” care au avut loc în ultimele două luni între agenții de siguranță publică și patrulare din cadrul secției și polițiștii locali care păzesc bariera la intrarea din parcul „Orășelul Copiilor”. Aceștia, probabil plictisiți de faptul că deși se numesc „polițiști” singura lor îndeletnicire este ridicarea/coborârea barierei de la intrarea în parc, au început să îi ia la întrebări pe agenții de siguranță publică cu privire la motivul pentru care vor să pătrundă în parc, ba chiar să le interzică să pătrundă în incinta parcului cu autospeciala din dotare. Pentru a înțelege fenomenul, precizăm că agenții de ordine publică, numai în ultimele două luni, în interiorul parcului, s-au sesizat cu privire la peste 30 de infracțiuni de consum de droguri și port ilegal de armă albă.

Trecând peste atitudinea scandaloasă a polițiștilor locali, reprezentanții organizației noastre au rămas surprinși să constate că șeful Poliției Sectorului 4, cms. șef de poliție Leventiu Corneliu Gabriel, după ce a fost sesizat de către conducerea Secției 16 despre incidentele petrecute, a participat la o ședință ce s-a desfășurat la sediul Poliției Locale Sector 4 unde, în loc să ia atitudine și să îi informeze pe mai marii polițiștilor locali despre faptul că subalternii lor încalcă legea și împiedică agenții de siguranță publică să ia măsurile necesare pentru menținerea siguranței publice, acesta a pactizat cu conducerea poliției locale. Mai mult, acest șef se pare că și-a asumat metehnele mai vechi ale sistemului în sensul că e mai simplu să îți denigrezi proprii subalterni decât să iei atitudine împotriva sistemului politic. Spunem politic deoarece Poliția Locală este subordonată primarului iar singurele reguli pe care aceștia le respectă sunt „dorințele” acestuia. Și pentru a dovedi că șeful Sectorului 4 s-a lepădat de proprii subalterni și nu le-a ținut partea, imediat după această ședință a fost semnat un „protocol” de colaborare în sensul formării unor patrule mixte care să acționeze în parcul „Orășelul copiilor”. Prin acest document, șeful Poliției Sector 4 practic își obligă agenții de siguranță publică din subordine să desfășoare activități de „babysitting” pentru gardienii publici în interiorul parcului. Este dovada vie că în loc să ia atitudine față de încălcarea legii de către locali ( a se vedea art. 2, alin. 1, pct. 36 din Legea 61/1991), mesajul subliminal al acestui „protocol” este menit să-i intimideze pe agenții de poliție că Poliția Locală este mai presus de lege.

Pe această cale dorim să informăm toți agenții de poliție că nu pot să fie obligați de nici un „protocol” să lucreze în patrulă mixtă doar cu polițistul local. Prevederile incidente în privința activității de ordine publică, pornind de la Disp.643/2005 privind manualul de bune practici de intervenţie pentru poliţistul de ordine publică, prevăd obligativitatea formării patrulei din cel puțin doi polițiști. Toate procedurile de tactică polițienească fac referire la necesitatea existenței a doi polițiști. De asemenea, polițiștii locali nu au dreptul să pătrundă pe proprietatea privată, să culeagă informații și nici nu au pregătirea necesară să intervină la diferite spețe. În consecință, dacă chiar se dorește formarea unei patrule mixte cu polițiștii locali (cu toate că ne-am chinuit să găsim o fundamentare, nu am reușit să identificăm nici un avantaj sau beneficiu al unei astfel de colaborări), aceasta poate fi formată din doi polițiști și un „local”.

Tendința evidentă a autorităților administrației locale de a copia, de a imita și de a se subroga Poliției Române, rămâne pentru organizația noastră o reală amenințare deoarece reacțiile ultimilor ani au dovedit că inclusiv denumirea de „poliție locală” induce în eroare populația iar fuga de responsabilități și de asumare unor rezultate a reprezentat o preocupare constantă a șefilor polițiștilor locali.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Scroll To Top