2020/08/05
Ultima ora:
Acasa | Articole | Politia judiciara = sperietoare de politisti.

Politia judiciara = sperietoare de politisti.

11.10.2019

C O M U N I C A T

Poliția judiciară=sperietoare de polițiști

În ultima perioadă constatăm că s-au înmulțit cazurile în care polițiștii din cadrul Birourilor de Investigații Criminale solicitită mutarea la alte structuri ale poliției.

Având în vedere aceste aspecte, am discutat cu lucrătorii care activează la judiciar pentru a întelege care sunt motivele ce îi determină să-și dorească altă linie de muncă.

Problemele cu care se confruntă un polițist judiciar sunt multiple, pornind de la programul de lucru, numărul mare de dosare, relațiile cu parchetul și terminând cu stresul la care sunt supuși prin natura meseriei.

Colegii noștri ne-au relatat că sunt depașite cu mult termenele de soluționare a cauzelor penale, atât cele cu autori cunoscuți cât și cele cu autori necunoscuți, fiind permanent în pericolul de sancționare.

Pe lângă presiunile din partea șefilor ierarhici, judiciariștii mai trebuie sa dea socoteală și în fața procurorilor care supraveghează cauzele penale și care stabilesc termenele de soluționare fără să țină cont de numărul de dosare pe care un polițist le are în lucru.

Activitățile care trebuie efectuate sunt diferite și complexe, de la audieri, confruntări, deplasări în teren, expertize, toate acestea implicând și o multitudine de ,,hârtii” care se întocmesc conform procedurilor și a legislației actuale.

Timpul petrecut la servici nu este niciodată suficient pentru a putea rezolva toate probleme urgente, rămânerea peste programul normal de lucru fiind o practică bine cunoscută de cei de la judiciar.

Acest timp este redus și de faptul că tot cei la B.I.C. sunt oamenii care trebuie sa asigure permanența în cadrul grupelor operative, 24 de ore din 24, perioadă în care nu pot desfășura activități în dosarele care le-au fost repatizate spre soluționare.

Dacă la alte structuri polițiștii au un program bine stabilit, cei de la Invistigații Criminale nu au știut niciodata când ajung acasă.

Nu în ultimul rând, aceiași polițiști s-au plâns de salarizare, multe din funcțiile de la B.I.C. fiind mai prost plătite decât cele de la Ordine Publică, Criminalistică, Arest, etc.

Ținând cont de toate aceste aspecte nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii caută să se mute la alte formațiuni, judiciarul devenind astfel un fel de sperietoare pentru polițiști.

Sperăm că problemele expuse mai sus vor ajunge și la cunoștința celor cu putere decizională și că aceștia vor găsi soluții de stimulare și motivare pentru cei care doresc să activeze pe viitor la Investigații Criminale, iar ,,judiciarul” va fi din nou atractiv pentru polițștii care cred în această meserie.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

”Uniți vom fi puternici!”

Scroll To Top