2019/04/20
Ultima ora:
Acasa | Articole | Pesta porcina face ravagii in Politia Romana
Pesta porcina face ravagii in Politia Romana

Pesta porcina face ravagii in Politia Romana

06.08.2018

 C O M U N I C A T

Pesta porcină face ravagii în Poliția Română

 În ultima perioadă, ca reprezentant al Sindicatului Național al Agenților de Poliție, am fost nevoit să discut despre problemele polițiștilor sau, mai bine zis ”abuzurile” comise de diferiți șefi împotriva polițiștilor pentru a nu crea scandaluri în presă și a aduce la cunoștința publicului larg toate prostiile care le trec anumitor șefi prin cap, lăsând impresia că acesta e gol. Cât privește activitatea ministrului de interne, consider că după aproximativ 2 ani de mandat ar fi trebuit să se fi acomodat și să cunoască problemele polițiștilor.

De nenumărate ori, atunci când aduc la cunoștința opiniei publice anumite probleme, șefii, care ei înșiși comit abuzuri împotriva polițiștilor, se simt ofensați și introduc acțiuni în instanță invocând diverse motive și pretenții.

Ca și cum nu ar fi suficient, suntem martori la niște piese de teatru în care liderii profesionali sunt și lideri sindicali, ministrul de interne „execută” un comisar șef pentru că a participat la o întâlnire cu Gabriel Oprea, iar un agent de poliție care a luat nota 4 la examenul de trecere în corpul ofițerilor ajunge să își construiască un sindicat cu ajutorul băieților deștepți, iar ca bonus de prietenie cu cineva din partidul aflat la guvernare, primește și un post de director administrativ în cadrul unei direcții a unei primării din București și, culmea, primește un salariu de aprox. 11000 lei, dar nimeni nu mai spune nimic, ci îl aplaudă, mimând lupta sindicală.

Mergând mai departe, consider că un lider trebuie să spună doar adevărul, să facă compromisuri pentru oameni în limita bunului-simț și să nu trădeze, să nu fie duplicitar.

Cât privește întâlnirea cu Gabriel Oprea, aceasta nu a fost nici o întâlnire de lucru și nici una politică. A fost o întâlnire normală, la vedere, de care nu am să mă dezic. Așa cum am mai spus, Gabriel Oprea are păcatele lui politice care nu fac obiectul meu de interes, dar nici nu pot să nu recunosc că în mandatului dumnealui s-au făcut lucruri bune. Printre altele, enumăr plata orelor lucrate în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale, achiziții de autospeciale, legea pensiilor, ordinul privind decontarea transportului. Este adevărat că acestea ”intrau în fișa postului”, însă au și fost îndeplinite în cursul mandatului acestuia.

Revenind la zilele noastre, am să vă dau câteva exemple, din păcate negative, fără nume, județe sau indicații specifice pentru a nu spori numărul de dosare aflate pe rolul instanței:

  1. Primul exemplu este și cel mai recent și are legătură cu pesta porcină care face ravagii în Poliția Română. Acesta este un prilej pentru mulți șefi ”anormali” de a se întrece în abuzuri. Într-un județ din Bărăgan, de când cu pesta porcină, șefii comit abuz după abuz, prin aceea că polițiștii sunt planificați să lucreze 12 ore/zi și de foarte multe ori sunt obligați să își ia liberele pentru orele suplimentare (că deh… Guvernul nu are bani sa-i plătească) atunci când le convine șefilor.

Mai mult decât atât, șefii își permit să planifice în serviciu un polițist tânăr, aflat încă în tutelă, ca pe un polițist cu experiență, în patrulă cu un jandarm. În plus, se întâmplă ca subprefectul să treacă pe lângă ei și să le spună să oprească mașini, niciunul din ei neavând aviz în acest sens. Doamna subprefect, cunoașteți faptul că ordinul se subordonează ierarhic legii?

  1. Într-un județ, o doamnă agent de poliție este chemată de un subcomisar care o atenționează asupra unei relații de prietenie pe care o are, în sensul că persoana respectivă este un patron ”nu tocmai ortodox” și că ar fi bine ca acea relație să nu continue. Oare cu ce drept și-a permis acest subcomisar să intre în viața ei privată? Mai mult decât atât, două săptămâni mai târziu, purtătoarea de vorbe a județului respectiv pleacă într-o vacanță exotică cu cine credeți? Cu același patron ”nu tocmai ortodox”. Desigur, postările acesteia de pe o rețea de socializare au fost apreciate de către soția inspectorului șef. Frumos, nu? 😉

  1. Un drac mic, inspector principal, împuternicit, bineînțeles, la șefia unei stațiuni, le ordonează la două doamne agent de poliție, care ieșișeră la ora 22 din tură, să se prezinte a doua zi la ora 7 (în timpul lor liber) să studieze. Cele două doamne s-au prezentat, însă au fost trimise acasă să se schimbe în uniforma de serviciu, probabil pentru că în timpul lor liber nu pot studia în ținută civilă. De asemenea, le-a informat că la ora 16 le va asculta din ceea ce au studiat, însă la ora stabilită le-a trimis acasă fără a le asculta, stabilind de la sine putere, însă, că nu au învățat destul. Ne întrebăm oare ce fel de șef va fi acesta peste 10-15 ani dacă acum își bate joc de oameni?

  1. Acest exemplu este din cadrul unui sector al Poliției de Frontieră, unde polițiștii află abia cu câteva ore înainte la ce oră trebuie să se prezinte la serviciu. Pentru șefi nu mai contează că și polițiștii au familii, copii și viață personală. Mai mult decât atât, la acest sector (dar din păcate, nu e singurul) cumetriile se țin lanț și nimeni nu are curajul să scoată un cuvânt – șeful e subordonat direct cumnatului său, un alt cumnat este și el șef la un alt serviciu și tot așa.

  1. Ultimul exemplu este cel al unei dispoziții prin care polițiștii, când pleacă din localitate în timpul lor liber, sunt obligați să facă raport cu 24 ore înainte, raport ce trebuie aprobat de un șef ”anormal”? Cât de nepregătit și neadaptat să fii în anul 2018 încât să dai o astfel de dispoziție? Alo, Dunărea, un polițist trebuie doar să treacă în registru unde pleacă, iar dacă are bani și vreo dragoste în Berlin, poate face naveta cu avionul fără să ceară aprobare! Oare la ce vă gândiți când dați astfel de dispoziții? Vreți să intrați din nou cu cizmele rusești în viața privată a oamenilor?

     După imaginea șifonată cu numerele de înmatriculare suedeze pe care abia reușim să o îndreptăm cumva, facem apel la șefii ”anormali” să respecte ordinele, să nu le mai încalce, iar agenților de poliție le reamintim că trebuie să își cunoască drepturile și să nu mai execute toate tâmpeniile pe care le visează ”anormalii” noaptea și încearcă să le pună în practică a doua zi.

P.S.: ”Anormalilor”, e caniculă. De apă, ceai, spray împotriva țânțarilor ați auzit?

Scroll To Top