2021/08/03
Ultima ora:
Acasa | Articole | Pentru unii salariile de excelenta sunt excelente

Pentru unii salariile de excelenta sunt excelente

Antet-SNAPNesecret
Nr. 9442 / 29.06.2015

C O M U N I C A T
„Pentru unii salariile de excelenţă sunt excelente”

În Poliţia Română sunt repartizate 840 de salarii de excelenţă, dintre care 570 sunt acordate ofiţerilor, iar 270 sunt acordate agenţilor. Din moment ce în Poliţia Română proporţionalitatea categoriilor profesionale este de aproximativ 75% agenti şi 25% ofițeri, cum se face că cei mai puţini iau cele mai multe salarii de excelenţă?

Mai mult decât atât, acest salariu de excelenţă se acordă unui procent de 5% din totalul personalului încadrat, astfel că 5% din totalul lucrătorilor (care sunt în număr de aproximativ 54.000) reprezintă de fapt 2700 de salarii de excelenţă. A doua întrebare „întrebătoare” este: Unde este diferenţa de salarii de excelenţă de la 840 până la 2700, adică cine sunt cei 1860 de norocoşi care beneficiază de salariu de excelenţă şi despre care nimeni nu ştie nimic?

În prezent, foarte mulţi ofiţeri cu funcţii de conducere primesc acest salariu de excelenţă, în condiţiile în care beneficiază şi de indemnizaţie de conducere. A treia întrebare retorică este: Când mai au timp aceşti ofiţeri cu funcţii de conducere să mai facă şi lucrări de excepţie în cele 8 ore de muncă pe zi în care sunt deja plătiţi cu un „spor pentru conducere”?

Organizaţia noastră sindicală consideră că aceste salarii de excelenţă nu au ce căuta în buzunarul ofiţerilor cu funcţii de conducere. Aceste salarii trebuie să fie acordate cu prioritate lucrătorilor din operativ, fie ei ofiţeri sau agenţi de poliţie.

Dacă aceste salarii de excelenţă (2700 în total) ar fi acordate lucrătorilor din operativ şi distribuite în mod egal la toate inspectoratele de poliţie din ţară ar însemna că în fiecare inspectorat judeţean ar exista aproximativ 65 de lucrători care ar beneficia de acest spor. Mirarea noastră este că atunci când ajungem într-un inspectorat judeţean de poliţie unii nici nu au auzit de salariile de excelenţă, iar alţii nu au cunoştinţă despre „norocoşii” care primesc aceste salarii. Nu de alta, dar poate cineva vrea să ia exemplu de la harnicul şi sârguinciosul „Popescu” sau „Ionescu” pentru ca şi el la rândul lui să primească acest salariu.

Din păcate, salariile de excelenţă se acordă „în spatele uşilor închise” doar „abonaţilor” sau „clienţilor fideli” şi nu celor care ar merita acest beneficiu, iar de consultarea organizaţiilor sindicale cu privire la acest aspect nici nu poate fi vorba. În continuare se mimează dialogul social şi în continuare se sfidează meritele lucrătorilor din operativ. Organizaţia noastră sindicală a propus în nenumărate rânduri ca salariile de excelenţă să nu mai fie acordate consecutiv tot acelora care au beneficiat de acest salariu timp de 6 luni.

Ne vedem nevoiţi să propunem ca de acum încolo toţi cei care au beneficiat de salariul de excelenţă să fie prezentaţi la bilanţul anual şi daţi ca exemplu pozitiv celor care „vin degeaba la muncă şi ştiu să facă doar cafea şefului” sau celor care „niciodată nu lucrează în weekend-uri sau de sărbători”. Considerăm că explicarea ironiei din fraza precedentă este de prisos pentru că … toată lumea ştie „cum stă treaba”.

IMNUL PILOSULUI DIN POLIŢIA ROMÂNĂ

„Jur să mor cu pila-n mână
Să slujesc naţia română
Bând cafele şi „muncind”
N-am pistol, dar am un gând
S-avansez în ierarhie,
Să pun bani la pălărie,
Fotoliul să-l pot păstra
Competent, ce pana mea!!!”

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Scroll To Top