2021/06/18
Ultima ora:
Acasa | Articole | Obiective privind drepturile salariale pentru anul 2015

Obiective privind drepturile salariale pentru anul 2015

antet
Nesecret
Nr. 437/12.01.2015

COMUNICAT

Obiective privind drepturile salariaie pentru anul 2015

Lupta sindicala a avut succes in anul 2014 cu greu si in urma mai multor demersuri, după ce la data de 03.12.2014, Federaţia Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor „Alexandru loan Cuza” a organizat acţiunea de protest din faţa Ministerului Finanţelor Publice, acţiune pentru care am fost blamaţi, tocmai de colegii sindicalişti din celelalte organizaţii, care au catalogat în mass-media acţiunile noastre ca fiind „inoportune”, „lipsite de obiectivitate” şi „defăimătoare” la adresa ministerului, dorim să vă prezentăm o analiză a rezultatelor activităţii sindicale recente.

Având la bază discuţiile purtate cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne, anterior organizării acţiunilor de protest, s-au prezentat punctual necesităţile poliţiştilor care se impun a fi dezbătute şi reglementate. Astfel, lipsa asumării răspunderii pentru aplicarea Ordinului M.A.I. 101/2014. pentru ca poliţiştii să beneficieze de timp liber corespunzător, altul decât repausul săptămânal sau de majorarea salariala de 75% pentru orele prestate sâmbăta, duminica şi în sărbători legale, a determinat ample analize, inclusiv în cadrul Comisiei Paritare, iar concluzia a fost reprezentată de stabilirea unui cadru legal mai accesibil „specialiştilor” din cadrul unităţilor de poliţie şi care să nu mai poată fi interpretat în sensul neaplicării lui.

Protestul programat în faţa M.A.I. a fost mutat în faţa Ministerului Finanţelor Publice tocmai pentru că vicepremierul pentru siguranţă naţională, ministru al afacerilor interne, Gabriel Oprea şi-a însuşit revendicările noastre impunându-se astfel redirecţionarea acţiunii spre un alt nivel, respectiv acolo de unde vin banii.

Presiunea creată asupra guvernanţilor a fost materializată prin modificările Legii 183/2014 asupra O.U.G. 103/2013 şi O.U.G. 37/2014, astfel încât, conform O.U.G. 83/2014, începând cu anul 2015 orele lucrate în zilele de sâmbăta, duminica şi sărbători legale să fie plătite cu un spor de 75%, fără a mai exista compensarea cu timp liber corespunzător.

Este pentru prima dată, după demilitarizarea Poliţiei Române şi după apariţia sindicatelor, când poliţiştii din stradă şi care nu lucrează doar de luni până vineri de la 08:00-16:00, beneficiază de acordarea unui drept salarial suplimentar faţă de ceea ce exista. Trebuie remarcat faptul că organizaţiile sindicale nu şi-au făcut treaba până în prezent, aspect fundamentat de lipsa revendicării unor drepturi, altele decât cele „moştenite” din sistemul militar.

Pentru anul 2015, la data de 08.01.2015, în urma mai multor discuţii purtate de către Iulian Surugiu, preşedintele F.S.D.P.R. „A. I. Cuza”, cu vicepremierui, ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, s-au convenit următoarele obiective:

– majorarea normei de hrană;

– creea cadrului legal în vederea acordării unor ajutoare băneşti pentru vechime şi vârstă în cazul poliţiştilor care sunt trecuţi în rezervă ca urmare a pensionării;

– includerea funcţionarilor publici cu statut special în categoria personalului care să beneficieze de vouchere de vacanţă.

De asemenea, organizaţia noastră va sensibiliza guvernanţii şi asupra necesităţii acordării drepturilor salariale nerecuperate până în prezent, respectiv al 13-lea salariu, sporul de studii superioare dar şi adoptarea unei legi speciale pentru pensiile militare.

Totodată, în cursul anului 2015 şi pentru viitor, vom milita pentru suplimentarea funcţiilor din Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română având în vedere existenţa unui deficit de peste 5000 de poliţişti.

în continuare vă asigurăm de întreaga noastră implicare pentru ca drepturile poliţiştilor reprezintă o permanentă preocupare pentru conducerea M.A.I.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Obiective privind drepturile salariale pentru anul 2015_Page_3 Obiective privind drepturile salariale pentru anul 2015_Page_4

Scroll To Top