2018/12/16
Ultima ora:
Acasa | Articole | Necesitatea infiintarii de centre regionale pentru evaluarea psihologica a politistilor

Necesitatea infiintarii de centre regionale pentru evaluarea psihologica a politistilor

14.02.2018

C O M U N I C A T

Necesitatea înființării de centre regionale pentru evaluarea psihologică a polițiștilor

          Pe fondul interferențelor șefilor de structuri în activitatea psihologilor însărcinați cu evaluarea psihologică a polițiștilor, prezentăm următoarea speță.

          La finele lunii decembrie, agentului șef adjunct A. C. i s-a solicitat în timpul programului de lucru să susțină evaluarea psihologică, fără însă a-i fi aduse la cunoștință și temeiurile legale în baza căreia urma a se desfășura aceasta. Agentul a dat curs solicitării, prezentându-se la cabinetul psihologic, iar în urma testării acesta a obținut avizul psihologic ”apt condiționat”. Cu ocazia luării la cunoștință de rezultatul evaluării, agentul l-a contestat în scris, solicitând reevaluarea în cadrul Centrului de Psihosociologie al Ministerului Afacerilor Interne. Cu toate acestea, psihologul nu l-a informat cu privire la modalitatea și termenul legale de contestare a rezultatului evaluării. Ulterior, agentului i-a fost comunicat telefonic să se prezinte la cabinetul medical al unității de care aparține pentru a ridica trimiterea către Cabinetul de Psihiatrie, deși acesta nu făcuse vreo solicitare în acest sens. Mai mult decât atât, mai mulți colegi din cadrul serviciului unde își desfășoară activitatea i-au transmis că trebuie să se prezinte la Cabinetul de psihiatrie, astfel, conducerea serviciului a făcut ca informații ce prin lege sunt confidențiale să devină subiect de discuție la nivelul întregului serviciu.

          Aceată speță este un alt exemplu clar al abuzurilor născute de supunerea psihologilor în fața șefilor de structuri.

          Sindicatul Național al Agenților de Poliție aduce din nou în atenție necesitatea ca psihologii să fie independenți. Propunerea S.N.A.P. este ca pe viitor să fie înființate centre regionale unde să fie desfășurate evaluările psihologice ale polițiștilor din inspectoratele și unitățile teritoriale ce aparțin Ministerului Afacerilor Interne. În plus, polițiștilor trebuie să le fie oferit dreptul să fie evaluat și de un cabinet psihologic particular pentru a demonstra abuzurile comise cu bună știință.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Scroll To Top