2020/06/04
Ultima ora:
Acasa | Articole | “MANA INTINSA CARE NU SPUNE O POVESTE NU PRIMESTE NIMIC”

“MANA INTINSA CARE NU SPUNE O POVESTE NU PRIMESTE NIMIC”

Antet-SNAP

COMUNICAT
“MANA INTINSA CARE NU SPUNE O POVESTE NU PRIMESTE NIMIC”

Cartea noastra de povesti se numeste Legea nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, in care “povestitorul” ne spune mai multe povesti, insa astazi ne oprim la povestea nr.1:
-in Anexa VII- Familia Ocupationala De Functii Bugetare”APARARE, ORDINE PUBLICA SI SIGURANTA NATIONALA”, la art. 20 (1): La trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept de pensie, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special…………………… beneficiaza de un ajutor stabilit in raport cu solda functiei de baza, respectiv salariul functiei de baza avuta/avut in luna schimbarii pozitiei de activitate, astfel:

Vechime efectiva:
-pana la 5 ani-un ajutor egal cu 3 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza
-intre 5-10 ani- un ajutor egal cu 6 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza
-intre 10-15 ani un ajutor egal cu 8 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza
-intre 15-20 ani- un ajutor egal cu 10 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza
-intre 20-25 ani -un ajutor egal cu 12 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza
-intre 25-30 ani -un ajutor egal cu 15 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza
-peste 30 ani -un ajutor egal cu 20 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza

Mai arata povestitorul la pct.(2) ca: Personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special…………….ale caror raporturi de serviciu au incetat cu drept de pensie de serviciu, inainte de implinirea limitei de varsta de pensionare……… mai beneficiaza , pentru fiecare an intreg ramas pana la limita de varsta de pensionare……. de un ajutor egal cu doua solde ale functiei de baza, respectiv cu doua salarii ale functiei de baza.

Pct.3, insa arata ca prevederile pct.2 nu se aplica personalului militar, politistilor si functionarilor publici……….. care beneficiaza de plati compensatorii.

Din motive pe care numai povestitorul le cunoaste, in acelasi timp, prin Legea nr.285/2010, privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, la art.13 (1)- se arata – In anul 2011 nu se acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori trecere in rezerva.

Asta este, asteptam anul care vine…… cu Legea nr.283/2011, privind aprobarea OUG nr.80/2010 pentru completarea art.11 din OUG nr.37/2008, privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, care prevede la art.9 – In anul 2012 nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori trecerea in rezerva.

Observam ca in 2012 nu s-au acordat ajutoare indiferent de categoria de pensie si s-a scimbat si denumirea din Legea nr.284/2010 din ” ajutor” in Indemnizatii.

Povestea este lunga, de adormit “copii”, stati linistiti, pentru ca povestitorul are grija ca in fiecare an sa amane aplicarea art.20 din Legea.284/2010, prin povestioare ca: OUG nr.84/2012, OUG nr.103/2013, OUG nr.83/2014, culminand cu mult asteptata OUG nr.57/2015, care in sfarsit ne anunta ca potrivit art.11 – (1) In anul 2016, dispozitiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, dupa caz ,a indemnizatiilor la iesirea la pensie…………observam ca in OUG 57/2015, se mentioneaza si termenul de ajutor si cel de indemnizatie ca nu cumva sa ne fie teama ca ne-a uitat povestitorul, inca odata stati linistiti, aveti de luat, dar nu acum si poate uitati de atatia ani, sau poate, povestitorul intrand in campania electorala care se apropie, uita sa mai amane aplicarea legii. Ce credeti, povestitorul nostru, o castiga alegerile??

Personajele sunt imaginare, faptele sunt reale si vom reveni si cu alte povestioare, ca slava domnului, doar nu se acorda atatea drepturi !!!

Ps.-oare la cine se refera titul articolului?

Biroul Executiv Central

Scroll To Top