2020/06/04
Ultima ora:
Acasa | Articole | Lipsa procedurilor poate provoca victime

Lipsa procedurilor poate provoca victime

25.06.2019

C O M U N I C A T

Lipsa procedurilor poate provoca victime

În anul 2013, Sindicatul National al Agentilor de Politie, a solicitat Directiei Generale de Ordine Publica, efectuarea demersurilor necesare pentru a clarifica situatia politistilor care însoțesc bolnavii psihic, la unitățile medicale.

Deoarece nu am obținut niciun rezultat, în anul 2017, am revenit asupra acestei probleme  dar ,,specialiștii”  ne-au comunicat că înca se lucrează la elaborarea procedurilor respective.

În fapt, polițistul nu știe cum să acționeze în aceste cazuri și de foarte multe ori este pus într-o situație dificilă, nu știe dacă are voie să folosească mijloacele din dotare  pentru imobilizare, nu știe dacă are cine să-l aduca înapoi de la spital și de aici se pot întampla foarte multe lucruri care îi afectează activitatea în mod negativ.

Mai mult decât atât, între timp, la nivelul unui județ, a fost emisă o hotărare judecătorească prin care polițiștii sunt obligați să transporte  bolnavul psihic pentru tratament, la unitatea medicală, cu autospeciala din dotare, fără a fi însoțit de personal medical, fapt ce ne determină să ne întrebăm ce considerente a luat în calcul judecătorul atunci  când a emis o astfel de hotărâre, știind că polițistul nu are pregătire medicală.

Se pare că trebuie să așteptăm să se întâmple un caz grav, care să se soldeze cu eventuale victime și cu impact mediatic general, pentru ca cei în măsură să conștietizeze cât de important este să avem o procedură clară și o lege care să-l protejeze atât pe polițist cât și pe pacient.

În ultima ședință de la I.G.P.R. care a avut loc săptămâna trecută, am readus în discuție această problemă, care din punctul nostru de vedere trebuie rezolvată cât mai urgent, chiar dacă discutăm de o posibilă modificare a legii.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

”Uniți vom fi puternici!”

Scroll To Top