2020/11/24
Ultima ora:
Acasa | Articole | Legea salarizarii a revenit în atentie!

Legea salarizarii a revenit în atentie!

antetNr. 574 /08.07.2015

COMUNICAT
„Legea salarizării a revenit în atenție! ”

Vă informăm că, urmare a declarațiilor politice din ultima vreme referitoare la intenția reprezentanților Guvernului de a elabora o lege a salarizării unitare, considerăm că se impun a fi făcute următoarele precizări:

– noul act normativ ce va reglementa cadrul privind salarizarea bugetarilor trebuie să elimine toate discriminările existente la nivelul sistemului de ordine și siguranță națională;

– unul dintre principiile care trebuie să se regăsească sub toate formele sale este cel statuat de Carta Europeană a Drepturilor Omului „după muncă egală, salariu egal”;

– stabilirea nivelul salarizării să țină cont, în concret, de riscurile la care este expus polițistul în exercitarea atribuțiilor de serviciu;

Precizăm că în acest moment polițiștii sunt prejudiciați inclusiv prin maniera actuală de stabilire a salariului, deoarece indicii de salarizare se raportează la nivelul salariului minim brut pe economie de la nivelul anului 2010, respectiv 600 lei. De asemenea, noua structură normativă a salarizării va reglementa și problema actuală privind polițiștii care au studii superioare. Chiar și astăzi în sistemul funcționarilor publici, există două clase de salarizare care fac distincția între cei cu studii superioare și cei fără studii superioare.

Toate aceste discuții privind salarizarea se află în discursurile politicienilor încă din luna ianuarie însă, doar în aceste zile s-a declarat, oficial, de către ministrul muncii și protecției sociale, dna. Rovana Plumb, că începând cu luna septembrie va fi constituit un grup de lucru care va documenta și întocmi un proiect de lege privind clasele de salarizare și valorile acestora.

Ne arătăm deosebit de preocupați de această problemă și vă asigurăm că vom reveni cu orice noi detalii pentru corecta informare a membrilor de sindicat.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Ministrul Muncii Rovana Plumb, preşedintele interimar al PSD, a anunţat că în această săptămână vor începe discuţiile cu partenerii sociali privind noua lege a salarizării în sistemul bugetar, astfel încât proiectul de act normativ să fie finalizat până la sfârşitul lunii septembrie.

Ministrul Muncii începe discuţiile cu partenerii sociali privind noua lege a salarizării (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

bani

Întrebată care vor fi nivelurile salariale pentru cele mai înalte funcţii în stat, Rovana Plumb a spus doar că cele trei puteri în stat, executivă, legislativă şi judecătorească, vor beneficia de un nivel egal.
Ministrul Muncii a adăugat că noua viziune asupra salarizării funcţionarilor din administraţie urmăreşte echitatea în întregul sistem bugetar şi, totodată, combaterea corupţiei.

La sfârşitul lunii iunie, ministrul Muncii declara că a discutat cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale criteriile care vor sta la baza noi legi a salarizării.

Rovana Plumb spunea atunci că şi-a propus să finalizeze consultările până în 15 septembrie, apoi proiectul de lege să fie trimis Parlamentului, arătând că vrea implementarea actului normativ începând din 2016.

Potrivit ministrului Muncii, o propunere este ca cel mai mic salariu să fie de 1.200 de lei, salariul minim pe economie începând din ianuarie 2016, şi cel mai mare să fie cel al preşedintelui, egal cu cel al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu al premierului şi cu ale preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este, din 1 iulie, de 1.050 de lei.

La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând sin 2016.

Guvernul propune ca în noua lege a salarizării să fie cinci clase de salarizare, care să includă, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim de 22.000 de lei brut.

Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010, cu un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eşantion a fost creată o nouă ierarhie a posturilor, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu.
Raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.

Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel încât până în prezent au fost păstrate salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.

Sursa: www.mediafax.ro

Scroll To Top