2021/10/25
Ultima ora:
Acasa | Articole | Intalnire la sediul M.A.I.

Intalnire la sediul M.A.I.

Nesecret

05.01.2018

INFORMARE

Întâlnire la sediul M.A.I.

          În data de 05.01.2018, orele 11.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o delegație sindicală formată din reprezentanți ai Sindicatului Național al Agenților de Poliție a participat la o întâlnire cu factori din conducerea ministerului, pentru continuarea discuțiilor demarate la sfârșitul anului 2017.

          Din partea MAI, a participat domnul subsecretar de stat – comisar șef de poliție Valeriu Mihai, alături de șefi ai direcțiilor generale din aparatul central, temele abordate fiind unele de interes major pentru polițiști.

          Veștile bune se referă la majorarea sporului de poliție judiciară pe care îl primesc  aproximativ 24.000 de polițiști, de la 5% la 10 %, precum și acordarea acestui spor unor alte categorii, cum ar fi specialiștii criminaliști, conductorii de câini și geniștii, care desfășoară activități de cercetare la fața locului, la care se adaugă luptătorii din serviciile speciale SIAS și SAS.

Practic, vor beneficia de acest spor un număr suplimentar de aproximativ 1250 de polițiști, fiind incluși de această dată și criminaliștii care prestează muncă în laborator, aceștia fiind 250 de lucrători.

Organizația noastră s-a declarat nemulțumită de cuantumul acestui spor, pe care îl considerăm insuficient, chiar și reprezentanții ministerului recunoscând acest fapt, dar au motivat calculul prezentat, prin aceea că, acesta a fost raportat la anvelopa bugetară alocată pe anul 2018.

Altă problemă generată de insuficiența fondurilor bugetare o constituie deficitul de personal, proiectul initial al ministerului și memorandumul aprobat de Guvern, care prevedea angajarea din sursă externă a unui număr de 3600 de polițiști, a fost modificat, în sensul reducerii numărului de posturi la 1800, reducerea fiind impusă de Ministerul Finanțelor Publice.

În cursul anului 2018, schema de personal a Ministerului Afacerilor Interne, va fi suplimentată cu un număr de 6000 de polițiști, prea puțini, dacă ne raportăm la nevoile reale pe care le are Poliția Română în prezent, aici incluzând atât cei angajați din sursă externă cât și absolvenții școlilor de poliție.

Pe parcursul discuțiilor, au fost aduse la cunoștința conducerii MAI și aspecte referitoare la:

  • problema lipsei de personal la Poliția de Frontieră, cu prioritate în zonele cu migrație crescută și cele cu risc privind contrabanda;
  • necesitatea acordării calității de poliție judiciară, mai multor categorii de polițiști din structurile de Ordine Publică și din mediul rural.

În consecință, majorarea salarială de 25% promisă inițial de către Guvern, va rămâne efectiv de 2-4%, ca urmare a trecerii  plățiilor contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Majorarea cu zece procente a salariului care a fost acordată la sfârșitul anului 2017, a însemnat pentru agentul de poliție un plus de aproximativ 150 lei lunar.

Sporul de permanență nu se mai acordă în anul 2018, iar în această situație, graficele întocmite de către șefii de unități, trebuie eliminate, polițistul nu mai are obligația de a sta la dispoziția angajatorului non-stop, de a ramâne consemnat la domiciliu sau de a răspunde la orice oră la telefonul personal.

Sindicatul Național al Agenților de Poliție, în cel mai scurt timp va proceda la consultarea membrilor, a delegaților și a președinților Birourilor Teritoriale, iar la final se va întruni Biroul Executiv Central, pentru a stabili prioritățile, pașii care trebuie urmați pentru organizarea acțiunilor la nivel național.

Scroll To Top