2021/03/09
Ultima ora:
Acasa | Articole | Informare 14.01.2021

Informare 14.01.2021

14.01.2021   

INFORMARE

👉În cursul zilei de azi, la orele 10:00, reprezentanții SNAP au participat la o întâlnire cu conducerea MAI și implicit cu ministrul Lucian Bode. In deschiderea ședinței ministrul a trecut in revista drepturile acordate polițiștilor in opinia MAI.

La 30.12.2020 s-a stabilit procedura privind acordarea titlului de specialist clasă, drept prevăzut de Legea 153 și neaplicat din 2017, de care vor beneficia aproximativ 76.000 de angajați MAI (polițiști, jandarmi, pompieri, personal contractual/civil) și însumează un efort bugetar de 119 milioane lei, adică matematic vorbind, 130 lei brut/angajat.

OUG 226/2020  polițiștii vor putea să își reporteze dreptul la decontarea serviciilor turistice aferent anului 2020 în situația în care nu au beneficiat de el.

Majorarea de 75% din salariul/solda de funcție  pentru părinții din MAI care nu pot să beneficieze de zile libere pentru îngrijorarea copiilor ce stau acasă din cauza suspendării cursurilor.

De asemenea, ministrul a precizat ca are cunoștința despre faptul ca sunt drepturi prevăzute de lege de care polițiștii nu beneficiază și are in vedere următoarele măsuri:

▪️susține completarea proiectului de OUG promovat de Ministerului Sănătății, cu privire la stimularea personalului medical de a participa la activitățile de vaccinare, cu scopul de a include un amendament prin care să prevadă alocarea unei sume de 1000 lei brut/lunar, pentru personalul MAI (polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri etc) care sunt implicați direct în lupta împotriva pandemiei de COVID19. Iar în acest sens se anticipează un număr de 35.000 de beneficiari și un efort bugetar de 35 mil/lună;

 ▪️susține un amendament la Legea 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, pentru ca urmașii personalului MAI din rețeaua medicală să beneficieze de pensie de urmaș;

▪️susține actualizarea cu rata inflației și creșterea normei de hrană, măsură de care vor beneficia 32.000 de angajați din MAI, și care are un impact de 103 milioane;

▪️susține în viitor ca sporul de suprasolicitare neuropsihică, (sporul de „judiciar”) să fie mărit de la 10%, ceea ce ar însemna un efort bugetar de 185 milioane/an;

▪️are în vedere ca în anul 2021, să fie organizate examene de admitere în școlile de agenți de poliție și chiar concursuri de încadrare din sursă externă întrucât deficitul de personal este de 23.000 posturi;

▪️susține modificarea Legii 487/2002 a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, pentru ca pe viitor să fie evitate tragediile precum cea petrecută la Olt, unde colegul nostru a murit în urma accidentului rutier în care a fost implicată autospeciala de poliție și echipajul ambulanței.

Totodata ministrul a precizat ca nu dorește sa modifice condițiile de pensionare pentru polițiști.

Reprezentanții SNAP i-au cerut ministrului sa respecte legea privind salarizarea polițiștilor pentru un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum precum și pentru condiții decente de munca, accelerarea reformei in MAI, găsirea unei soluții urgente in ceea ce privește resursele umane.

Sindicatul Național al Agenților de Poliție va merge înainte cu formele de protest pana la găsirea unor soluții viabile in ceea ce privește drepturile polițiștilor.

Biroul Executiv Central SNAP
“Uniți vom fi puternici “

Scroll To Top