2021/08/03
Ultima ora:
Acasa | Articole | Economie la buget, pe ORDINEA SI LINISTEA PUBLICA a capitalei!

Economie la buget, pe ORDINEA SI LINISTEA PUBLICA a capitalei!

Antet-SNAPNesecret
Nr. 11652 / 08.11.2016

Economie la buget, pe ORDINEA SI LINISTEA PUBLICA a capitalei!

Politistii celor 26 de sectii din Bucuresti erau extrem de solicitati sa efectueze serviciul la sfarsiturile de saptamana si in zilele de sarbatori legale pana la acordarea sporului salarial, iar planurile de actiune se realizau fix in aceste zile!

CE SE INTAMPLA ACUM?

Lucratorii din sectiile de politie reclama ca se pune presiune atat pe sefii de sectii, cat si pe sefii de birou, sa nu le permita politistiilor sa lucreze in weekend, cu toate ca numarul este oarecum egal intre politistii care doresc sa vina la munca si politistii care doresc sa aiba
weekend-uri libere.

Statistica arata clar ca in weekend sunt cele mai multe sesizari 112, cele mai multe probleme.

De asemenea, este cunoscut faptul ca din lipsa de personal disponibil in weekend, solutionarea multor spete sta in asteptare, provocand indignare in randul cetatenilor care se asteapta ca interventia sa fie rapida dupa sesizarile lor.

De cele mai multe ori, numarul apelurilor 112 din zilele de sambata si duminica depasesc apelurile din cursul saptamanii, adica de luni pana vineri dupa-amiaza.

In Acordul Colectiv de Munca, semnat in anul 2014, s-a stabilit ca politistii sa aiba 2 weekend-uri libere, insa acest lucru nu s-a datorat faptului ca politistii vroiau sa vina la munca in zilele de sambata si duminica, ci tocmai pentru ca isi doreau sa aiba cat mai multe weekenduri libere.

In cursul saptamanii, la sediul sectiilor, pana in jurul orelor 16 se afla intreaga conducere a acestora, in weekend-uri, in afara agentilor sefi de schimb, la comanda ramane un singur ofiter pe sector. Nu numarul sesizarilor de tulburare a ordinii si linistii publice care se fac in weekend sunt problema, ci complexitatea lor. Incepand cu diferitele evenimente organizate in restaurante (nunti, botezuri, petreceri cu lautari care de cele mai multe ori sfarsesc prin scandaluri si incaierari), pana la serbarea la domiciliu a diferitelor evenimente (zile de nastere, zile onomastice) si terminand cu celebrele gratare, stropite cu bauturi alcoolice din belsug, organizate in parculete si la colturile blocurilor.

Este cunoscut faptul ca echipajele de politie care actioneaza in weekend, de cele mai multe ori, nu fac fata solicitarilor, adesea intamplandu-se ca anumite cazuri sa ramana in asteptare si potrivit statisticilor, cei mai multi politisti au fost ultragiati in weekend-uri!

Daca pana la acordarea acestui spor exista un ofiter la comanda fiecarei sectii, in prezent, numarul de ofiteri a fost redus drastic marindu-se in acelasi timp raza de competenta de la nivel de sectie la nivel de sector. In consecinta ne aflam in situatia in care un singur ofiter
se afla la comanda a 4-5 sectii!

Concluzii:

Este greu de crezut ca Sefii de sectii chiar isi doresc acest lucru! Ar prefera sa aiba echipaje din belsug in cursul saptamanii, cu 2-3 patrule pedestre pe timpul noptii, in cele mai multe cazuri ineficiente, mai ales pe timpul iernii si in weekend-uri cand “dardaie” cu grija ca echipajele nu pot face fata situatiei sau ca la anumite scandaluri specifice zilelor de weekend ar fi depasiti numeric ?! Imposibil!

Intrebare:

Cine le impune sefiilor de sectii sa planifice politisti putini in zilele de weekend (“echilibrat”, cum le place lor sa spuna )?! Pentru cine fac acestia economii, atata timp cat politistii isi sacrifica timpul pe care ar trebui sa-l petreaca in familie, pentru a primi un “banut” in plus la salariu, tinand cont de faptul ca acesti manageri nu-i platesc din propriile buzunare?

Biroul Executiv Central
“Uniti vom fi puternici”

Scroll To Top