2021/03/09
Ultima ora:
Acasa | Articole | Domnilor manageri, dreptatea nu costa nimic!

Domnilor manageri, dreptatea nu costa nimic!

29.03.2019

C O M U N I C A T

Domnilor manageri, dreptatea nu costă nimic!

Dragi manageri din Poliția Română, ne aflăm în situația în care polițistul muncește în niște condiții care, evaluate ad litteram după experiențele și spusele lor, ar trebui să primească toate sporurile prevăzute de Codul muncii. “Sporul de rușine” ar deschide fișa postului, în cazul agenților, dacă judecăm umilințele la care sunt supuși, iar asta este o discuție pe care o vom aprofunda pe viitor. Tabloul polițistului român, de la condițiile de muncă, salarizare, până la demnitatea-i terfelită, face din meseria de aparător al legii, una neatractivă, dar cui îi pasă?!

Mai rău de-atât, este întreținută și amplificată constant învrăjbirea, manipularea și zvonistica, precum că, “polițiștii au o muncă ușoară, au salarii mari, ies la pensie mai devreme etc”.

În ciuda tuturor acestor fabulații, cu îndârjire, milităm ca salariile polițiștilor să fie decente, iar după 25 de ani de muncă, polițistul să primească o pensie care să-i asigure un trai demn, dar din nefericire, de multe ori, aproape toți am pus interesul instituției înaintea polițistului și a familiei sale.

Vedem în ultimul timp dispoziții care mai de care mai bizare, una mai absurdă ca alta! Se cer “rapoarte de părăsire a garnizoanei”, asigurarea “treimei” la domiciliu și asistăm la cazuri “în oglindă” în care (pentru a câta oară?), Agentul este tratat diferit față de Ofițer în urma acțiunilor lor. Un caz de gen, a fost expus recent în mass-media: un ofițer îl avertizează verbal (legal de altfel), pe un conducător auto care circula fără centura de siguranță, în timp ce, cu puțin timp în urmă, unui agent de la rutieră i s-a făcut dosar penal pentru trei avertismente verbale. Și ca “spectacolul” să fie și mai sinistru, ofițerii DGA au mers acasă la cei avertizați, să verifice dacă polițistul le-a cerut ceva acestora. Ne întrebăm, oare cum a fost tratată situația în cazul ofițerului?

O altă problemă de viață pe care mulți polițiști o traversează, dar care stă în pixul șefilor este cea de reîntregire a familiei. Polițiștilor nu li se permite mutarea dintr-un județ în altul, chiar dacă situațiile o cer și pun lucrătorii în situații aproape inumane.

Cum poate fi viața unui polițist cu probleme de sănătate, căruia nu i se aprobă raportul de mutare și este nevoit să facă naveta zilnic Galați- Vaslui, 280 km, pentru a fi lângă soția sa, să trăiască în casa lui?! Asta, nemaivorbind că i se decontează carburantul doar în limita 70 km. Toate astea i se întâmplă unui om, iar șefii “cu grija instituției”, uită că aceasta este populată de oameni.

Cum arată viața unei familii în care, soțul este polițist într-un capăt al țării, iar soția, tot polițist, lucrează în celălalt capăt al țării?! Șefilor profesionali, unii chiar lideri de sindicat, nu le pasă de aceste probleme și ignoră ori îi sfidează pe cei pe care, chipurile, îi reprezintă.

Soluții sunt pentru normalizarea situațiilor, trebuie însă să se vrea, apoi cu bună credință trebuie căutat cadrul legal care să vină în sprijinul polițistului. Așadar, acești șefi ori nu gândesc, ori nu le pasă, sunt de rea credință, pentru că n-am vrea să ne gândim că așteaptă “ceva”…

Și nouă, Sindicatului Național al Agenților de Poliție ne pasă de instituție, dar o instituție sănătoasă nu poate funcționa eficient cu oameni care o slujesc și sunt vitregiți de condiții umane, sunt nedreptățiți și umiliți de cei care, vremelnic, țin în mână pixul cu care semnează destine.

Domnilor manageri, un clasic spunea că “nu poți să fii drept, dacă nu ești uman”.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

”Uniți vom fi puternici!”

Scroll To Top