2021/05/10
Ultima ora:
Acasa | Articole | Consecintele DEZASTRUOASE ale OUG 21/2016

Consecintele DEZASTRUOASE ale OUG 21/2016

Antet-SNAPNesecret
Nr. 11557/03.10.2016

COMUNICAT

Consecintele dezastroase ale OUG 21/2016

            Sindicatul National al Agentilor de Politie din Romania, dupa mai multe demersuri legate de conditiile improprii de lucru si salarizare ale lucratorilor operativi din Politia de Frontiera Romana, trage un ultim semnal de alarma fata de situatia grava la care s-a ajuns si fata de care aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne a ramas impasibil pana la acest moment!

            Consideram ca Politistii de Frontiera, cu atributii atat de importante, in vremuri atat de tulburi in conjunctura internationala, sunt umiliti si imbolnaviti de ani de zile, cu buna stiinta, de un sistem defectuos, dar care are asteptari ca Romania sa aiba o granita sigura.

            Le sugeram sefilor din I.G.P.F. si M.A.I. sa vina la frontiera de stat si sa exerseze o perioada de timp macar de o saptamana “tehnicile de supravietuire” dupa care Politistul Roman de Frontiera asigura securitatea la granitele tarii.

De aceea, atragem atentia asupra modificarilor survenite la legea 360 din 2002- Statutul Politistului, prin Ordonanta 21/2016, art.27^21 lit. c)!
Ultimele modificari, Ministerul Afacerilor Interne incearca sa scape abuziv de persoanele clasate apt limitat din punct de vedere medical. Persoanalul clasat apt limitat in M.A.I. este imbolnavit intentionat, de catre cei care intocmesc proceduri, emit dispozitii si puncte de vedere abuzive, incalcand astfel dreptul la sanatate al politistilor.

Prin sesizari repetate, S.N.A.P. a atras atentia ca masurile de protectia  muncii lipsesc cu desavarsire si ca intentionat nu se doreste elaborarea unui set clar de masuri de protectie a personalului.
Cand vorbim de masuri de protectia muncii in cadrul M.A.I., toate se rezuma la ”limita bugetului alocat”, buget care a lipsit si lipseste cu desavarsire. Supunem atentiei cateva dintre anomaliile care au imbolnavit si continua sa imbolnaveasca mii de politisti din politia Romana si Politia de Frontiera.

In toiul verii, a fost emisa o dispozitie prin care se stipuleaza ca toti politistii sa fie echipati in misiune cu o tinuta de protectie neadecvata anotimpului, in conditiile in care aceasta tinuta de protectie nu a mai fost alocata de ani buni de zile iar politistii au doar tinuta de protectie de iarna. La 40 de grade Celsius afara, la umbra, politistii nostri stau in bocanci si tinuta de iarna.
In punctele de trecere ale frontierei de stat,  cabinele de control sunt de tabla unde temperaturile  depasesc 50 de grade si nimeni nu face nimic cu privire la ventilatia acestora, poteci de patrulare nu sunt, patrulele merg pe unde apuca, desi in toate procedurile emise sunt  prevazute asemenea poteci de patrulare.
Tinuta de protectie este de cea mai proasta calitate, standardele de calitate si performanta ale tinutei sunt zero, apa potabila nu se asigura pe locul de seviciu, politistii nu muncesc la sediul sectorului, ei ajung  si la 20 de km departare de sector,  pentru 10 chiar 12 ore de misiune, fara surse de apa potabila, fiind nevoiti sa bea apa din surse neautorizate!
Politistii lucreaza intre 10 si 12 ore in teren fara sa li se asigure conditii decente de servit masa si pastrat hrana; imaginati-va, la 40 de grade, cum politistii isi tin si cate sapte ore hrana in rucsacuri.  Locurile “umbrite si ventilate” ale politistilor sunt de fapt, padurile pline de vegetatie, prin care nu circula aerul formandu-se astfel un efect de sera.  Lipseste cu desavarsire protectia impotriva capuselor sau tantarilor. La un numar de 100 de politisti sunt distribuite aproximativ  15 flacoane de autan pentru tot sezonul,  si atunci te intrebi, oare nu se imbolnavesc politistii cu aceste conditii de munca, oare nu sunt imbolnaviti intentionat?
Desi in ultima perioada s-au purtat mai multe discutii la nivelul M.A.I. si am fost asigurati ca nu se vor face abuzuri privind persoanele clasate apt limitat, mai multor politisti de frontiera  li s-a solicitat printr-o adresa indreptata catre personalul clasat apt limitat, care pana acum isi desfasura activitatea in operativ si care-si indeplineau partial fisa postului printr-o fisa de sarcini care nu incalca recomandarile medicale emise de comisia medicala, sa-si asume raspunderea ca sunt de acord sa desfasoare activitati in totalitate conform fisei postului si nu partial cum era pana acum conform fisei de sarcini. Acest fapt duce la un risc major pe care si-l asuma politistul incadrat apt limitat si imbolnavit intentionat de sistem. Majoritatea politistilor au documente in acest sens, documente in care institutia recunoaste ca imbolnavirea a survenit in timpul si din cauza executarii atributiilor de serviciu.

            Optiunea oferita politistilor este aceea ca agentii clasati apt limitat, sa isi gaseasca functii unde sa poata desfasoara activitati de secretariat si admnistrativ;  nu este de ajuns faptul ca datorita masurilor de protectia a muncii colegii s-au imbolnavit si acum cheltuie mai bine din jumatate din venituri pe cheltuieli de spitalizare si tratamente, acum li se cere sa mearga pe functie mult mai mici, daca au norocul si nu trece termenul de punere la dispozitia inspectotatului, timp dupa care pot fi trecuti in rezerva conform ultimilor modificari abuzive aduse de catre Ministerul Afacerilor Interne..
Daca toate abuzurile care sunt in plina desfasurare si pe care vi le-am adus la cunostinta vor continua, acest fapt risca sa devina un precedent periculos, incat, acelasi ‘’tratament’’ sa devina regulament si pentru colegii nostri din Politia Romana, fapt ce implicit, ar afecta grav siguranta nationala.

            Va facem cunoscut faptul ca organizatia noastra va demara toate diligentele de modificare a acestor deficiente ce afecteaza starea politistilor, iar in caz contrar vom demara actiuni de protest impotriva abuzurilor comise, modul josnic in care sunt tratati politistii si politistii de frontiera si modul totalitar prin care MAI modifica legislatia..

Biroul Executiv Central

Scroll To Top