2021/05/10
Ultima ora:
Acasa | Articole | Comunicat – In atentia Ministerului Afacerilor Interne

Comunicat – In atentia Ministerului Afacerilor Interne

Nesecret

19.09.2018

COMUNICAT

În atenția Ministerului Afacerilor Interne

În ultima emisiune transmisă la un post tv local, în cadrul căreia vorbeam cu ,,ciudă” despre problemele polițiștilor din România, am afirmat ,,dacă polițistul ar primi un minim de dotare, ar fi cu mult peste polițiștii din țările dezvoltate, care beneficiază de superdotări”. Consider că nu am exagerat cu nimic, ținând cont de unele situații pe care colegii noștri reușesc să le rezolve, în ciuda lipsurilor cu care se confruntă.

Astfel, doresc să vă aduc la cunoștință un caz petrecut de curând, într-o dimineață în timp ce efectuam serviciul în cadrul grupei operative, am primit un apel telefonic prin sistemul SNAU 112, prin care o persoană reclama că i-a dispărut autoturismul din parcare. Din primele verificări efectuate s-a stabilit că cetățeanul R.S., în vârstă de 89 de ani, și-a parcat auto Dacia 1310, iar după două zile, când a revenit la adresă, mașina nu se mai afla în acel loc, fiind furată de persoane necunoscute.

Conform procedurilor au fost declanșate activitățile specifice în aceste situații, conducerea secției de poliție a dispus ca toate efectivele să meargă în teren, unde au fost controlate toate zonele, dar autoturismul respectiv parcă dispăruse.

În timp ce îl audiam pe bătrânelul din fața mea, îl priveam și încercam să empatizez cu el, gândindu-mă la felul în care aș fi reacționat dacă eu eram cel păgubit, ținând cont de temperamentul meu coleric. El, în schimb, mă privea cu un calm care mă apăsa, mă făcea să mă simt vinovat de ceea ce i se întâmplase, fapt ce m-a determinat să-l întreb cum poate fi așa de liniștit de parcă nu se întâmplase nimic rău.

Acesta mi-a răspuns: ,,Mașina aceasta îmi este la fel de utilă ca aerul, este singurul meu mijloc de transport și cu ea merg la țară împreună cu soția unde avem o gospodărie, de acum nu o să mai mergem, nu mai avem cu ce, dar vreau să vă spun ceva: de-a lungul timpului mi-a fost furată bicicleta, poliția a găsit-o și mi-a înapoiat-o, mi-au fost furate undițele de pescuit și le-ați găsit. Sunt convins că îmi veți găsi și mașina, doar vă cunosc și știu că veți face acest lucru. De asta sunt atât de calm și nu îmi fac probleme, este doar o chestiune de timp, iar eu am destul, sunt pensionar.”

Acest răspuns m-a lăsat fără replică, nu credeam că o persoană poate avea atâta încredere în polițistul român, iar această încredere ne apasă pe toți.

S-a procedat din nou la perierea orașului, inclusiv la zonele limitrofe, fiind alertate și implicate toate echipajele disponibile în acel moment. Într-un final, în aceeași zi, a fost găsită mașina, abandonată pe un câmp, la aproximativ 40 de kilometri de locul din care fusese furată.

Când i-am înapoiat autoturismul păgubașului, bătrânelul mi-a zis: ,,Vezi, din cauza asta eram așa calm, știam că sunteți profesioniști”, făcând un gest care m-a surprins: a încercat să-i sărute mâna colegului care i-a găsit mașina. M-am frecat la ochi și nu îmi venea să cred câtă încredere și recunoștință poate avea acest om în polițistul român, care și-a făcut datoria.

Asta ne dorim și noi doamna Ministru, noi polițiștii români, ca atunci când vă întâlnim să vă sărutăm mâna și să vă mulțumim pentru că v-ați făcut datoria, ne dorim să avem încredere în dumneavoastră și în toți cei care conduc acest minister. Cu toții știm că funcția de ministru nu este pe viață, dar atâta timp cât vă aflați la conducere, sperăm să rezolvați cât mai multe dintre problemele polițiștilor.

P.S. Între timp, polițiștii au identificat infractorul care a furat autoturismul bărânelului și trimis acolo unde îi este locul.

Președintele Biroului Teritorial Teleorman

MOCANU SILVIU

Scroll To Top