2020/08/05
Acasa | Articole | COMUNICAT DE PRESA – 06.07.2020

COMUNICAT DE PRESA – 06.07.2020

MINISTRUL IOAN MARCEL VELA “ACUZAT” IN ACELAȘI MOD CA MINISTRUL GABRIEL OPREA

În urmă cu puțin timp, urmare a schimbărilor efectuate la conducerea Brigăzii de Poliție Rutieră a Capitalei, la adresa ministrului afacerilor interne, domnul Ioan Marcel Vela în unele zone din presă au apărut acuze potrivit cărora schimbarea i s-ar datora, pe fondul nemulțumirilor domniei sale față de modul în care BPR nu a răspuns solicitărilor privind echipajele de însoțire.

Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România “Alexandru Ioan Cuza” informează opinia publică cu privire la:

1.         Niciun ministru de interne nu are competența de a dispune de efectivele Brigăzii de Poliție Rutieră, în scopul însoțirii unor persoane. Acest lucru se realizează numai în condițiile prevăzute de lege.

2.         Situația prezentată seamănă izbitor cu situația în care generalul Gabriel Oprea a fost acuzat că în perioada în care îndeplinea demnitatea de ministru de interne s-ar fi făcut vinovat de moartea motociclistului Bogdan Gigină, decedat în urma unui accident de circulație.

Această falsă acuză a fost infirmată chiar de Înalta Curte de Casație și Justiție a României care a stabilit prin hotărâre definitivă (Încheierea nr. 348 din 8 iunie 2018) că nu există nicio legătură între exercitarea atribuțiilor de serviciu de către domnul Gabriel Oprea, în funcția de vicepremier pentru securitate națională și în cea de ministru al afacerilor interne și accidentul rutier în care și-a pierdut viața polițistul-motociclist.

3.         Generalul Gabriel Oprea a dispus măsuri concrete ca Bogdan Gigină să fie avansat post mortem, soția acestuia să fie angajata în MAI iar familia să beneficieze de toate drepturile legale.

Urmare a acestor stări de lucruri, Federatia Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România solicit în mod expres Direcției Generale de Poliție a Municipiului București clarificarea situației privind informarea cetățenilor României cu privire la schimbările efectuate la BPR precum și la competențele acestei structuri referitoare la activitățile de însoțire, având în vedere faptul că aceste atribuții revin exclusiv Brigăzii de Poliție Rutieră – care poartă întreaga responsabilitate față de planurile de măsuri întocmite în astfel de situatii – și nu altor persoane.

Director de Comunicare și Purtător de Cuvânt al F.S.D.P.R,

Comisar- șef de poliție Christian Ciocan