2021/10/28
Ultima ora:
Acasa | Articole | Comunicat Constanta – Abuzuri la IPJ Constanta

Comunicat Constanta – Abuzuri la IPJ Constanta

La nivelul I.P.J. Constanța, climatul de muncă a fost afectat negativ de catre actualul inspector sef, chestor de politie Constantin Adrian Glugă, inclusiv datorită ultimelor decizii pe care le-a  luat, in ce priveste programul de lucru al politistilor constanteni.  

         Acesta, fără a se consulta cu sindicatele politistilor constanteni (doar a simulat o intalnire prin care a adus la cunostinta decizia pe care deja o luase)  și fără o analiză a eficienței activităților desfășurate, tinand seama de programul de lucru, a luat decizia de a schimba acest program existent de cel putin 5 ani, de la ture de 12/24 cu 12/48, la program de lucru de 8 ore/schimb, fapt ce are consecințe negative in activitatea politistilor constanteni si implicit a jandarmilor cu care acestia lucreaza in echipe mixte, atât asupra eficienței, cât și în predictibilitatea planificarii serviciilor politistilor, sincronizarea cu planificarile jandarmilor, precum si in planificarea timpului necesar specific oricarei familii, intrucat si politistii sunt oameni, deci nu roboti, asa cum considera probabil inspectorul sef.

         Sa nu care cumva sa credeti d-le chestor de politie, ca prin schimbarea programului de lucru la politistii constanteni, veti diminua din revendicarilor indreptatite ale politistilor, care sunt de notorietate si sa nu credeti ca acestia vor ceda acestui santaj  ! 

        Dupa ce ati obtinut gradul de chestor, prin mutarea la Constanta (unde se pot obtine grade de chestor), ati reusit un lucru cert …. 

        Ati reusit sa creeati un climat de munca tensionat in randul politistilor constanteni,  fapt ce a atras nemultumirea colectiva a acestora, pe fondul inghetarii abuzive a salariilor, a nerespectarii de catre angajator a prev. Legii nr. 153/2017 si a cresterii inflatiei, motiv pentru care vom solicita la nivel de minister, a se efectua un control la I.P.J.Constanta, in acest sens .  

       Si va mai spunem ceva d-le inspector sef. chestor de politie Constantin Adrian Glugă….. 

         Politistii constanteni au perceptia si sunt nemultumiti de faptul ca I.P.J Constanta, s-a transformat intr-un „SRL”, avand ca obiect de activitate „acordarea gradului de chestor” pentru toti cei care au sustinere politica, dar nu au „formula” corespunzatoare la alte inspectorate, pentru a-si lua gradul de chestor si sunt nevoiti sa ajunga la Constanta, prin imputernicire. 

        Schema e veche ! Oamenii sunt mereu noi pe aceasta functie …. 

        Va văitati mereu că nu sunt bani, că este austeritate bugetara și datorită acestui motiv se răspunde negativ la toate solicitările polițiștilor din punct de vedere pecuniar.

         Dar sunt situații în care nu se mai pot invoca motive de natură financiară, cum este cel legat de stabilirea programului de lucru, care este prevăzut atât în Codul Muncii, cat si în toata legislația în vigoare specifică polițiștilor, in ordine (OMAI 577/2008 – Acordul Colectiv de Munca) si dispozitii, ale esaloanelor superioare. 

         De aceea, Sindicatul Naţional al Agentilor de Poliţie (S.N.A.P.) – BIROUL TERITORIAL  CONSTANȚA consideră astfel, că schimbarea programului de lucru în mod unilateral, fără consultarea sindicatelor, a polițiștilor, fără o analiză temeinică, reprezintă doar o tehnică de manipulare, dupa manuale specifice, respectiv tehnica de manipulare a „pumnului în gură” , cunoscuta de profesionisti in domeniu.

         Mai mult, în condițiile în care ne aflăm, in vederea reducerii riscului de infectare cu coronavirus – SARS-COV-2 sau alte infectii respiratorii, fiind in situatie de ALERTA in aceasta perioada, pe fond de pandemie, se recomandă interacțiunea umană cât mai redusă, inclusiv printr-un numar cat mai redus posibil de deplasari la serviciu, intrucat la final de luna, tot acelasi numar de ore lucrate are fiecare politist. 

         Se cunoaște că la nivel național sunt structuri care lucrează două săptămâni la serviciu, cu două săptămâni liber, tocmai pentru a preveni transmiterea coronavirus – SARS-COV-2.

        In schimb, seful I.P.J. Constanta. cheama mai des la serviciu politistii, pentru un program de lucru mai scurt, fără nici o eficiență, expunand suplimentar contaminarii pe subordonati, contrar recomandărilor medicale, la care se adauga si combustibilul consumat cu deplasarea la și de la sediul poliției, din zona de patrulare, pentru intrarea-iesirea în/din serviciu, instructaj, verificări specifice etc .

         Totodată, Sindicatul Naţional al Agentilor de Poliţie (S.N.A.P.) – BIROUL TERITORIAL  CONSTANȚA precizeaza ca, un polițist care lucrează o perioadă mai lungă în serviciu, respectiv 12 ore, are o percepție și o imagine mai bună asupra situației operative de pe raza de competență, decat unul care de-abia intrat in servicu, participa la instructaj, ajunge in teren si dupa un timp relativ scurt, de sub 8 ore, trebuie sa se intoarca la sediul politiei, sa faca raport de activitate si  de predare a serviciului, a logisticii etc.

         Având în vedere decizia unilaterală a inspectorului șef al IPJ Constanța chestor de politie Constantin Adrian Glugă, privind schimbarea programului de lucru în rândul polițiștilor de la nivelul IPJ Constanța, prin trecerea de la program 12/24 si 12/48 la program de lucru de 8 ore și ținând seama, prin similitudine, de decizia Curții Europene de Justiție, polițiștii constănțeni sunt îndreptățiți să considere că sunt efectiv „furați” de catre actualul inspector sef, prin aceea că polițiștii constănțeni vor trebui să aloce timp suplimentar, resurse (financiare) mai mari, in scopul deplasării la și de la locul de muncă, de mai multe ori pe luna, fata de perioada anilor anteriori.

          Inclusiv. prin interventiile efectuate de catre politisti la apelurile 112, se poate observa ca politistii întrunesc cele trei condiții prevăzute de Curtea Europeana de Justiție.

          Sindicatul Naţional al Agentilor de Poliţie (S.N.A.P.) – BIROUL TERITORIAL  CONSTANȚA, invedereaza, prin similitudine, inclusiv sefului I.P.J. Constanta, chestor de politie Constantin Adrian Glugă, cat si ministrului Lucian Bode, Hotararea din 10 septembrie 2015, pronuntata in Cauza C-266/14, avand ca obiect o cerere de decizie preliminara formulata in temeiul articolului 267 TFUE de Curtea Naţionala (Audiencia Nacional, Spania), prin decizia din 22 mai 2014, primita de Curte la 2 iunie 2014, in procedura Federación de Servicios Privados del sindicato Comisiones obreras (CC.OO.) impotriva Tyco Integrated Security SL, Tyco Integrated Fire & Security Corporation Servicios SA 2 Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003, privind anumite aspecte ale organizarii „timpului de lucru”

         Notiunea „timp de lucru” implica trei elemente constitutive.

         Din analiza reglementarilor europene, rezulta ca pentru a califica ca „timp de lucru” , o anumita perioada, se vor avea in vedere urmatoarele conditii cumulative: 

a) Este o perioada de timp in care lucratorul isi exercita activitatea sau functiile;

b) Lucratorul se afla la dispozitia angajatorului; 

c) Lucratorul se afla la locul de munca.

         In consecinta, CJUE a stabilit ca fiind „timp de lucru” inclusiv timpul necesar angajatului, care “se afla la dispozitia angajatorului” cu deplasarea la si de la locul de munca, (inclusiv în vederea intervenirii la apelurile de Urgență 112) motiv pentru care solicitam public d-lui  chestor de politie Constantin Adrian Glugă, sa dispuna o analiza privind timpul sulimentar necesar politistilor constanteni, consumat prin noul program de lucru, dispus in luna ianuarie de catre dansul si sa procedeze la acordarea in compensare de timp liber corespunzator politistilor sau sa dispuna achitarea contravalorii acestuia, asumandu-si astfel dispozitia data in calitate de inspector sef .

        Polițiștii constanteni, membrii Sindicatul Naţional al Agentilor de Poliţie (S.N.A.P.) – BIROUL TERITORIAL  CONSTANȚA, au semnat liste prin care își arată nemulțumirea cu privire la schimbarea programului de lucru de către actualul inspector șef, chestor de politie Constantin Adrian Glugă, care vor fi inaintate conducerii MAI, Guvernului, I.T.M., secretarilor de stat cu responsabilitati specifice in aceasta perioada de ALERTA, factorilor de decizie din minister, pentru ca se întrunesc cele trei condiții CJUE mentionate.

  Nu mai trebuie să ascundem gunoiul sub preș și să spunem o dată pentru totdeauna lucrurilor pe nume, referitor la problemele cu care se confruntă polițiștii constanteni și care sunt determinate de anumite decizii administrative, în special de natură politică și a deciziilor „interpușilor” oamenilor politici cu functii in stat,  îmbrăcați în uniformă de poliție sau uniforme militare.

       Astfel, la fiecare schimbare de guvern, reprezentanții partidelor politice care ajung la guvernare, impun factorilor de conducere din Ministerul Afacerilor Interne schimbări de dragul schimbarilor, chiar și în condițiile în care acestea nu sunt necesare.

       Dimpotrivă, aceste schimbari conduc la afectarea gravă a activităților desfășurate:

        Il intrebam public pe domnul inspector sef, chestor de politie Constantin Adrian Glugă…

        In  momentul în care și-a luat gradul de chestor,  s-a făcut sau nu  o analiză a activitatilor desfasurate la nivel de I.P.J. Constanta  ?

        Perioada de referinta, ce a facut obiectul analizei pentru gradul de chestor pe care l-a primit, nu cumva era caracterizata de program de lucru 12/24, respectiv 12/48  ?

        Pai si atunci, daca rezultatele obtinute la nivel de inspectorat au dus la gradul de chestor pentru dvs., de ce vreti sa schimbati ceva ce a mers bine, cu ceva care va merge sigur rau (program de 8 ore), mai ales acum, in conditii de pandemie si stare de ALERTA  ?  

        In mod logic, daca programul de 12 ore (schimbat in prezent la 8 ore) a condus la rezultate negative in munca, rezulta ca nici inspectorul sef nu merita sa primeasca gradul de chestor!  Si totusi a primit acest grad ..

       Pana la urma care este realitatea …. „d-le chestor”  ? 

       Au fost rezultate pozitive cu program de 12 ore si ati primit gradul de chestor ?

       Sau au fost rezultate negative in munca cu program de 12 ore si ati primit gradul de chestor pentru alte motive, decat rezultatele obtinute in functia de inspector sef ? 

       Este un fenomen la nivel de organizare si functionare a M.A.I., în sensul că atunci când vine câte o nouă guvernare, noul ministru spune:  

      „Hai să schimbăm ceva in politie ! Sa mai infiintam ceva !  Sa iesim in societate cu o noua denumire de structura, cu o reorganizare, cu ceva nou, ca sa dea bine la electorat ! ”           

       Chiar daca politistul profesionist afirma decidentului politic, ca organizarea existenta a institutiei, functioneaza bine raportat la lipsa de efective si dotare, politicianul, cu functie de conducere in minister,  afirma : 

        „Nu contează ! Trebuie să venim și noi cu ceva nou pe piață, fata de cei dinintea noastra …cu o nouă structură, o noua denumire ! „

         Astfel, exemplificăm, înființarea – desfiintarea – reinfiintarea posturilor de politie comunale, a centrelor zonale de politie, a sectiilor de politie rurala, a politiei animalelor, a politiei scolilor, a functiei de sectorist sau de proximist, a birourilor, serviciilor, directiilor etc etc  ..

        Totul numai de dragul schimbarilor, cu cheltuieli suplimentare, dar fara o eficienta reala .

        Si acum, mai sunt politisti care au ascunse in spatele postului de politie, tablite cu denumirea „CENTRU ZONAL DE POLITIE RURALA”, in ideea in care se revine la aceasta denumire, prin schimbarea guvernarii si ca sa nu fie nevoiti sa dea bani iarasi pe alte tablite, avand aceeasi denumire.

        Practic, se muta politistii de pe o functie pe alta si prin reorganizare se scapa de cei incomozi .  Aceasta-i realitatea ! 

        De aceea, Sindicatul Naţional al Agentilor de Poliţie (S.N.A.P.) – BIROUL TERITORIAL  CONSTANȚA, face un apel public la politicienii din fruntea MAI si a „slugilor” acestora, ce poarta uniforma de serviciu, cu functii de conducere …

       Opriti-va !   Incetati cu abuzurile ! 

       Ajunge cat v-ati batut joc de politisti si implicit fata de cetateni prin organizarile si reorganizarile voastre defectuoase ! 

      Ati transformat politistii in cobai, pe care faceti periodic diferite experimente ! 

      Politistul a depus un juramant, iar legislatia de la momentul depunerii juramantului ii conferea anumite drepturi .

      Voi, „teparilor” de politicieni cu functii de conducere in minister, ati modificat legislatia si v-ati batut joc de politistii si militarii activi sau in rezerva, diminuand si chiar anuland drepturile cuvenite politistilor si promise prin legislatie, la angajarea acestora in minister. 

     Sindicatul Naţional al Agentilor de Poliţie (S.N.A.P.) – BIROUL TERITORIAL  CONSTANȚA solicita in numele politistilor, membrii de sindicat semnatari, revenirea la programul de lucru in ture de 12/24 si 12/48 ore. 

                 Ion Coman- Președinte al BIROULUI TERITORIAL CONSTANȚA

Scroll To Top