2021/06/18
Acasa | Articole | COMUNICAT – Biroul Operativ al Sindicatului Polițiștilor Dolj

COMUNICAT – Biroul Operativ al Sindicatului Polițiștilor Dolj

Așa cum ne-am obișnuit deja, Poliția Română nu funcționează pe baza legalității si a respectării valorilor profesionale, bunul plac si arbitrariul fiind singurele criterii însușite de conducătorii noștri. Ordinele emise de mai marii M.A.I., după ce că sunt prost concepute și  redactate, sunt și  mai prost aplicate de diverși șefi mai mici, a căror singură preocupare este, nu să asigure bunul mers al acestei instituții, ci să mângâie orgoliile nemăsurate ale conducătorilor supremi din I.P.J. Dolj. Nu contează că măsurile dispuse sunt subiective și nu respectă nici măcar o logică elementară, important pentru ei e să nu contrazică pe „șefu”. Dacă activitatea Poliției are de suferit, dau vina pe soartă, la fel cum asigurarea liniștii si ordinii e doar o problema colaterală a celor a căror unică grijă este să-și păstreze fotoliile comode.

În luna ianuarie 2020 domnul ministru Vela ne-a ,,pricopsit” cu un împuternicit care încă de la ,,descălecarea” dumnealui, chiar in acea noapte de tristă amintire pentru I.P.J. Dolj, a stabilit salariile de excelență la lumina lumânării , în divanul domnesc înconjurat de sfetnicii de taină. Și cum dumnealui cunoștea foarte bine polițiștii din județ, a reușit performanța să acorde salariul pentru lucrari de excepție secretarei de la Secția 2, pentru că nu-i așa, o recomandau vocea si talentul ei. Polițiștii vorbesc prin curte că ar fi nașa șefului serviciului S.R.U., dar noi nu credem asemenea zvonuri răutăcioase. Totuși fiind vorba de bani publici îi cerem domnului împuternicit să ne lămurească care au fost meritele deosebite ale acestei doamne secretare, dacă s-au respectat criteriile pentru acordarea acestui spor la salariu si dacă dumnealui a respectat legea!

Vrem să vă informăm dragi membrii de sindicat, că încă de la prima ședință acest domn imputernicit a ucis dialogul social din acesta instituție, în care democrația era un cuvânt care însemna ceva. A chemat șefii care întocmiseră notele de fundamentare sa le citească! Ori a verificat dacă știu să citească, ori a inventat o nouă procedură. Și pentru că nu era de ajuns, i-a chemat și a doua zi de la Calafat, Segarcea, Băilești, Bechet sau Dăbuleni. Ne întrebăm cine le-a plătit benzina la autospecialele de serviciu și cele două zile de munca pe care le-au pierdut pe drum. Despre consultarea sindicatelor și a C.N.P.-ului, nici nu a fost vorba, domnul împuternicit a făcut doar ce l-a tăiat capul. Poate cineva de prin minister sau I.G.P.R., o să aiba curiozitatea sa verfice procesul verbal de ședință în care toate organizațiile sindicale au consemnat ca nu au fost consultate și că nu s-au respectat normele legale.

Domnul împuternicit a sfidat C.N.P. – ul si toate organizațiile sindicale din I.P.J. Dolj, adică reprezentanții pe care dvs, domnilor polițiști din I.P.J. Dolj, i-ați ales în mod democratic să vă reprezinte și care, așa cum spune legea, trebuie să fie partenerii de dialog social ai angajatorului. Acum suntem convinși că domnul împuternicit a confundat județele deoarece această atitudine sfidătoare a continuat și la următoarele ședinte în care polițiștii din I.P.J. Dolj nu se mai mută în funcție de performanțele și meritele profesionale ci în funcție de notele de fundamentare întocmite de șefi! Șefi care așa cum știti au fost obiectivi de-a lungul timpului și nu trebuie să aveți nicio îndoială că obiceiurile bune și le-au păstrat. Astfel șefi care nu au văzut în viața lor un hoț sau un tâlhar, care se rostogolesc atunci când merg, o rușine pentru Poliția Română, au ajuns să hotărască soarta unor polițiști cu ani mulți în operativ și rezultate deosebite, pe criterii numai de ei știute. Cei care muncesc sunt legați de glie precum iobagii, iar cei care nu au muncit în viața lor și s-au mutat de cate ori au dorit și pe unde au dorit se vor muta in continuare. Pentru ca spune domnul imputernicit  ,,au background”. Așa cum observați cuvântul nu ne aparține.

Vă intrebam public domnule imputernicit, ce ,,background” are domnișorica, surpriză, tot de la Secția 2, care are un an de când este angajată și care a fost delegată purtător de cuvânt? Nu mai contează, dar trebuie sa precizăm, colegele ei de promoție sunt împrăștiate pe la toate posturile de poliție din județ, sau pe coclaurile patriei. În cazul ei a fost un noroc chior ca a prins o funcție liberă la Secția 2! Această secție fiind cunoscută de foarte mulți ani ca o rampă de lansare pentru domnișoarele care ,,au muncit” si pe care rezultatele le-au recomandat să se mute la I.P.J. Dolj. Lumea răutăciaosa spune că au avut pile, dar nu este adevărat!

Dragi polițiști din I.P.J. Dolj, vă anunțăm cu regret, că dacă v-ați făcut planuri cu privire la viitorii pași în carieră și sunteți niște oameni corecți, cinstiți, care lucrați în operativ și cărora le place munca, nu veți avea nicio șansă să promovați sau să vă mutați cât timp la conducerea I.P.J. Dolj se va afla acest domn împuternicit. Pentru că în operativ nu aveți și nici nu veți avea vreodată ,,background”!

Acest ,,background” se obține în foarte mulți ani prin birourile călduțe, atât vara cât și iarna, unde temperatura este constantă, adică de plus 22 de grade C! Umbra comisarului șef Enescu a început să bântuie pe culoarele I.P.J. Dolj!

Dacă actuala conducere a I.P.J. Dolj dorește să aibă un partener de dialog social în Sindicatul Polițiștilor Dolj, o informăm pe această cale că nu suntem obișnuiți cu bătaia de joc și că nu suntem învățați să negociem din genunchi.  Lipsa de transparență este o bătaie de joc la adresa tuturor polițiștilor operativi din I.P.J. Dolj care au absolvit o școala de poliție și care au lucrat la posturile de poliție sau la ordine publică ani de zile.

Organizația noastră sindicală, daca tot vorbește despre corectitudine noua conducere a I.P.J. Dolj, crede că primordial este interesul polițiștilor, care după ani buni în care au lucrat la post, departe de familii, sau la ordine publică la minus 25 de grade sau la plus 45, noaptea, în cartiere rău famate, pentru că nu este ca in filme, au dreptul să se mute acolo unde doresc și că trebuie să li se respecte dreptul de a avansa în carieră.

Nu este normal ca polițiștii cu experiență și cu o anumită pregătire profesională, să fie precum sclavii pe plantația de bumbac, iar cei care au stat la căldurică, să se mute în continuare tot la căldurică!

Așa cum am dovedit suntem deschiși la dialog, atata timp cât suntem respectați. Nu suntem obișnuiți cu astfel de practici și nu le vom tolera.

Nu șefii trebuie să decidă cine și unde se mută! Această instituție publică, I.P.J. Dolj, nu este jucăria dvs , domnule împuternicit! Mutările și avansările trebuie să fie făcute în funție de munca si de rezultatele obținute!

Domnule Ministru de Interne, Vela, dumneavoastră sunteți de acord cu astfel de practici dubioase?

Ps. Ca să ajungi ,,imputernicit” oare ce ,,background” trebuie să ai ?

Biroul Operativ al Sindicatului Polițiștilor Dolj.