2020/08/05
Ultima ora:
Acasa | Articole | Comunicat – Accident Baile Herculane

Comunicat – Accident Baile Herculane

Moș Craciun ajunge și la I.P.J. Caraș-Severin!
Ține în mână o hârtie pe care scrie așa, RESPECTAȚI LEGEA!

În primăvara anului 2019, pe D.N. 6 (E70), în afara localității Băile Herculane s-a produs un accident de circulație în care a fost implicată o autospecială de Poliție.

Doi polițiști din cadrul Serviciului Rutier se aflau în urmărirea unui autovehicul al cărui conducător auto a încălcat regimul legal de viteză, iar pe un sector de drum în aliniament, se blochează una din roțile „autospecialei” de Poliție, care era fabricată de vreo 13 ani de zile, iar colegii se răstoarnă cu autospeciala de mai multe ori în afara părții carosabile, scăpând teferi ca prin minune.

Se întocmește o echipă care să cerceteze cazul iar după aproape 6 luni, se concluzionează că polițistul conducător auto este de vină, că nu a adaptat viteza la condițiile de drum în timp ce se afla în urmărirea certului contravenient, posibil infractor.

Bineînțeles, i se impută politistului paguba creată, respectiv este obligat să plătească aproape 8000 de lei pentru avarierea autospecialei.

Colegul, fiind membru de sindicat, a fost reprezentat în fața comisiei de soluționare a contestației din cadrul I.P.J. Caraș-Severin, comisie care nu a ținut cont de niciun argument juridic sau faptic, hotărând că polițistul trebuie să platească pentru ca a vrut să-și facă treaba. Nu a contat că politistul și-a riscat viața urmarind un teribilist care circula cu peste 100 de km/h în localitate și putea oricând produce o tragedie, a contat doar că trebuia să respecte viteza legală în timp ce urmarea pe unul care nu o respecta!

Asta da argument!

Treaba este că legea prevede că polițiștii în timp ce se află în misiune sau acțiune de intervenție pot încălca orice regulă de circulație cu excepția celei referitoare la trecerea la nivel cu calea ferată, dar se pare că această prevedere este facultativă pentru unii, nemaiținând cont de cauza producerii accidentului, care era cu totul alta, respectiv blocarea uneia dintre roțile autovehiculului.

Deoarece raționamentul comisiei era de neclintit, și nu dorea să facă nicio expertiză autospecialei accidentate, soarta colegului a fost pecetluită!

Am mers mai departe și am depus contestație la Ministerul Afacerilor Interne, respectiv la Comisia de jurisdicție a imputațiilor, unde ce să vezi?!

Fiind reprezentat de președintele S.N.A.P. Romania, Iulian Surugiu, contestația colegului împotriva deciziei comisiei de cercetare de la nivelul I.P.J. Caraș-Severin a fost admisă, s-a dispus restituirea sumelor de bani reținute și refacerea întregii cercetări cu respectarea cadrului procedural și procesual, lucru normal și legal.

Întrebarea colectivului polițiștilor, dar probabil și a societății este cum se acceptă să se ajungă la astfel de situații? Oare polițiștii pot lua decizii ferme și pentru apărarea cetățeanului când se știu cu sabia deasupra capului? Sau mai bine întorc capul și se fac că nu văd?
Asta este realitatea, dragă societate!

Polițistul pus la pământ, călcat în picioare și jefuit exact de către sistemul care ar trebui să-l apere și pe el.

De ce politistul trebuie sa treaca printr-o corvoada de proceduri judiciare și pus să plătească pentru simplul fapt că și-a făcut treaba?

De ce autospecialele de poliție nu au asigurări Casco?

De ce polițiștii sunt obligați să intre în misiune cu autospeciale vechi chiar și de 14-15 ani, cum este acest caz.

De ce șefii profesionali în loc să-și facă treaba și să apere interesele instituției și ale angajaților, preferă să încalce legea, ascunzându-se după poezia că nu-și asumă această situație.

Sunt atâtea „de ce-uri” fără răspunsuri!

Părăsiți aceste funcții dacă fugiți de răspundere!

Haideți să ne indeplinim rolul și să fim în sprijinul cetățeanului!

Al cetățeanului, nu al infractorului!

BIROUL TERITORIAL S.N.A.P. CARAȘ-SEVERIN

Scroll To Top