2020/07/12
Ultima ora:
Acasa | Articole | Cercetarea disciplinară rămâne un subiect fierbinte pentru M.A.I.

Cercetarea disciplinară rămâne un subiect fierbinte pentru M.A.I.

La data de 24.06.2015, ora 12:00, la sediul M.A.I., a fost continuată dezbaterea pe baza proiectului de H.G. privind regimul disciplinar al polițiștilor.

În urma propunerilor formulate de organizația noastră, reprezentanții M.A.I. au fost de acord cu 80% din amendamente. Dintre acestea amintim menționarea expresă a dreptului polițistului de a nu face declarații sau a depune rapoarte scrise. De asemenea, au fost clarificate situațiile în care polițistul trebuie să se prezinte în fața ofițerului de cercetare prealabilă sau a consiliului de disciplină, asta pentru ca unii ofițeri să nu mai comită abuzuri și să-i cheme din timpul liber sau din perioada de refacere a capacității de muncă.

De asemenea, precizăm trei elemente importante ale procesului de cercetare disciplinară, respectiv dreptul la apărare prin avocat, includerea unui reprezentant al sindicatului în Consiliul de disciplină dar și lipsa limitării aplicării unor sancțiuni în funcție de propunerea Consiliului de disciplină, care nu au putut fi reglementate din cauza modificărilor aduse Legii 360/2002 prin Legea 81/2015. În acest sens, ne arătăm indignarea față de promisiunile lansate de către conducerea M.A.I., încă din perioada în care era în vigoare Ordinul M.A.I. 400/2004, care la acel moment susținea solicitarea organizațiilor sindicale de a prevede drepturi care să asigure o transparență a procedurii cercetării disciplinare.

Având în vedere aceste aspecte, organizația noastră a decis să atace acest act normativ, imediat după publicare, pentru încălcarea celui mai elementar drept, respectiv dreptul la apărare statuat inclusiv de art. 6 din Convenția CEDO și de art. 24 din Constituția României.

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Scroll To Top