2021/02/27
Ultima ora:
Acasa | Articole | Ce inseamna banii fara demintate?

Ce inseamna banii fara demintate?

11.02.2019

C O M U N I C A T

– Ce înseamnă banii fără demintate? –

Dacă bunăstarea noastră, a polițiștilor, se rezumă strict la bani, iar temele dezbatătute se limitează doar la salarii, “măriri”, nemaivorbind că aceste cresteri salariale care ni se cuvin nu vin niciodată fără scumpiri în economie. Nemaivorbind că pentru banii, de altfel binecuveniți, pierdem din vedere esența: LOCUL POLIȚISTULUI în societate. Riscăm să ne trezim vulnerabili în fața infractorilor, a superiorilor care comit abuzuri, în fața întregii societăți, pentru că pierdem din vedere ceea ce ne separă de funcționarul civil, STATUTUL POLIȚISTULUI.

Nimeni nu mai aduce în discuție problemele legate de modificarea STATUTULUI polițistului. Am solicitat de nenumărate ori conducerii M.A.I. schimbarea fundamentală a acestui statut facut pe “genunchi” de ofițeri din vechea nomenclatură, ofițeri care bineînțeles că și-au apărat casta celor privilegiați. Au “fabricat” un statut cu discriminări mari între agenți și ofițeri. Nimeni nu vrea sa vorbească despre faptul că România este singura țară din Uniunea Europeană care are două forme de învățământ pentru poliție: Școala de Agent de Poliție și Academie de Poliție. O școală formează ”talpa” care duce greul și face adevărata muncă de poliție, cealaltă școală fabrică șefi. Nimeni nu vrea să vorbească despre faptul că ne aflăm într-o situație fără precedent în istoria poliției în care în jur de 70-80% din managerii instituției sunt împuterniciti și care în proporție de 99,9%, rămân pe funcții și după perioada împuternicirii. Nimeni nu vorbește despre faptul că avem foarte mulți comandanți cu 3-4 ani (!) vechime în poliție. Nimeni nu vrea să mai vorbească despre abuzurile care încă se fac împotriva agenților de către șefi care își controlează subordonații cu mașinile personale având amantele alături de ei sau care, în timp ce se întorc beți de la nu stiu ce chefuri și cumetrii, în timp ce soțiile lor se află la volan, trec și verifică dispozitivele din teren. Nimeni nu vorbește despre faptul că încă sunt șefi care se comportă ca stăpânii pe plantații, își hărțuiesc sexual subordonatele. Nimeni nu vorbește despre faptul că în toate țările civilizate polițistul din stradă se numește “ofițer de poliție” în timp ce la noi polițistul din stradă se numește ”agent”. Nimeni nu vorbește despre faptul că polițiștii din stradă încă își desfașoară activitatea după vechile proceduri care sunt ambigue și nu reglementează clar modul de intervenție, lăsând polițistul să acționeze după celebra “orientare”, motiv pentru care polițiștii ajung să fie cercetați pe bandă rulantă pentru abuz în serviciu. Mai mult decât atât, atunci când un polițist ajunge în instanță pentru modul în care a acționat în baza unei proceduri, judecătorii nu recunosc aceste proceduri! Cum vă sună asta ori unde credeți că vom ajunge?!

Dacă am scăpat din vedere lista lungă de probleme care n-ar fi existat dacă STATUTUL POLIȚISTULUI ar fi fost făcut să ne apere demnitatea, atunci ne vom trezi că “măririle” devin instrumentul la îndemâna oricărei orânduiri ce vrea să ne țină cu capul plecat.

S.N.A.P. duce permanent campanii de conștientizare în rândul polițiștilor că BANII NU ÎNSEAMNĂ TOTUL! Banii ni se cuvin, muncim pentru ei și, mai mult, niciodată salariile n-au fost echitabile în raport cu munca (exceptând pe cele ale șefilor). DEMNITATEA este ceea ce trebuie să ni se confere prin legi fără loc de interpretare. Minți limitate induc tinerilor polițiști falsa idee că apartenența la sindicate trebuie să aibă obiective și efecte strict financiare. Ideea falsă este puternic încurajată și susținută de către manageri. Se încearcă sufocarea ideii de luptă sindicală cu tot ceea ce comportă acest “scut” al polițiștilor  împotriva oricăror abuzuri și “arma” de luptă pentru dobândirea drepturilor ce li se cuvin. De noi depinde să conștientizăm că BANII FĂRĂ DEMNITATE NU ÎNSEAMNĂ NIMIC!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

”Uniți vom fi puternici!”

Scroll To Top