2021/08/03
Ultima ora:
Acasa | Articole | Capraria invadeaza Politia

Capraria invadeaza Politia

Pe zi ce trece, tot mai mulți polițiști încep să refuze să mai accepte umilințele, hărțuirile și jignirile șefilor, care, în lipsa unor competențe profesionale, aleg să se impună în fața lor prin diverse „căprării”. Nu vom intra în detalii pentru că dumneavoastră cunoașteți mai bine specimenele cu „iz” de naftalină pentru care contează mai mult dacă stai cu limba afară decât dacă îți faci treaba.

Cu toate acestea, constatăm că, în lipsa unei poziții dure din partea șefului I.G.P.R., astfel de manifestări, nu numai că se vor înmulți, dar unele dintre ele devin incompatibile cu profesia de polițist.

În justificarea celor spuse de noi, vă prezentăm cazul agentului de poliție din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale din I.P.J. Constanța, care a fost lovit cu brutalitate și jignit de superiorul acestuia, scms. Adrian Cerneagă. În urma loviturilor primite, agentul de poliție a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța unde a fost diagnosticat cu traumatism cranian închis.

Deși organizația noastră a sesizat, de îndată, conducerea I.G.P.R. despre această situație fără precendent, care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „purtare abuzivă”, se pare că fapta nu a fost înregistrată ca atare. Mai mult, în mod surprinzător, la două zile după incident, I.P.J. Constanța emite un comunicat de presă prin care informează: “Urmare a declanşării cercetării prealabile a poliţistului reclamat din cadrul SAS, vă informăm faptul că s-a finalizat cercetarea acestuia și s-a dispus măsura legală în conformitate cu statutul poliţistului de trecere într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut”, (comunicat I.P.J. Constanța).

Un alt caz asemănător a fost sesizat de organizația noastră în anul 2013 când, un agent de poliție din cadrul I.P.J. Maramureș a fost împins cu capul într-o ușă de către actualul șef al Serviciului Rutier, cms. șef Gherman Dorin, pe motiv că și-a adus aminte că agentul a refuzat să-i execute „ordinul” și să-și ceară scuze unei procuroare pentru faptul că a aplicat legea în cazul soțului acesteia. Bineînțeles că sesizarea agentului de poliție, a fost confirmată, s-a declanșat cercetarea prealabilă față de șeful acestuia și s-au luat măsurile disciplinare „cele mai corespunzătoare” pentru un șef…ATENȚIONARE!

Cele două cazuri sunt mai mult decât elocvente pentru starea de spirit și pentru a demonstra că printre manageri există foarte mulți ofițeri dezaxați, limitați și cu grave probleme psihice, pe care conducerea I.P.J.-urilor și a I.G.P.R.-ului îi tolerează pentru că este mult mai confortabil să „mușamalizezi” decât să iei atitudine.

Singura întrebare care se reliefează pentru majoritatea dintre noi ar fi următoarea: Oare dacă mâine un agent de poliție va tăbărâ asupra vreunui șef, cu pumnii și picioarele, înjurându-l, să înțelegem că va primi cel mult sancțiunea disciplinară de„trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut”? Riscul e ca această „consecință” să fie asumată de unii polițiști care s-au săturat să mai fie hărțuiți și umiliți de superiorii lor.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Scroll To Top