2020/02/28
Ultima ora:
Acasa | Articole | Activitati sindicale 28.06.2018

Activitati sindicale 28.06.2018

28.06.2018

C O M U N I C A T

Activități sindicale

          În data de 28.06.2018, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc ședința de dialog social având ca obiect modificările O.M.A.I. nr. 60/2010 privind organizarea și executarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice.

          În cadrul acestei ședințe au fost prezenți reprezentanți din cadrul Sindicatului Național al Agenților de Poliție și Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România ”Alexandru Ioan Cuza”.

          Organizația noastră nu au fost de acord cu modificările propuse în Proiectul de Ordin și a adus la cunoștința conducerii ministerului că există deja un Ordin al M.A.I. prin care a fost modificat O.M.A.I. nr. 60/2010, respectiv O.M.A.I. nr. 26/2015.

În ceea ce privește patrulele formate dintr-un polițist (cu atribuții principale de menținere a ordinii și siguranței publice) și un jandarm sau un polțist de frontieră, S.N.A.P. se opune acestei propuneri, însă este de acord ca jandarmii și polițiștii de frontieră să fie constituiți în patrule independente coordonate de către șeful Poliției municipale, orășenești, secții de poliție și al structurii de Poliție Județeană Transporturi, sub directa coordonare a ofițerului de Ordine publică și nu a șefului de secție sau a adjunctului acestuia.

S.N.A.P. a fost de acord cu integrarea Poliției Locale în patrule independente în dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice. De asemenea, având în vedere zilele orașului, activitățile culturale și sportive ș.a., propunem întocmirea unui program unic de Ordine și siguranță publică încheiat între conducerea Poliției municipale și cea a Poliției Locale, fără a exista protocoale de colaborare.

Cu această ocazie, a fost solicitat conducerii M.A.I. lămuriri cu privire la elevii și studenții care vor veni în practică, deoarece această situație nu este prevăzută în Proiectul de modificare a O.M.A.I. nr. 60/2010, ci se regăsește în O.M.A.I. nr. 26/2015.

          De asemenea, S.N.A.P. nu este de acord ca documentele elaborate pentru planul unic de ordine și siguranță publică să necesite consultarea autorităților teritoriale de ordine publică și aprobarea prefectului, întrucât astfel se politizează Poliția Română. În acest sens, considerăm că sunt suficiente aprobarea Directorului D.G.P.M.B. sau a Inspectorului șef al I.P.J.-ului respectiv, după caz, și a Șefului Poliției municipale.

          În urma consultării, s-a hotărât amânarea Proiectului privind modificarea O.M.A.I. nr. 60/2010, iar în viitorul apropiat se vor relua negocierile cu organizațiile sindicale reprezentative și factorii din conducerea ministerului.

           Pe această cale facem apel la membrii de sindicat ca, după citirea Proiectului privind modificarea O.M.A.I. nr. 60/2010 (pe care îl atașăm prezentului), să transmită pe adresa organizației noastre idei, propuneri și orice alte comentarii pertinente în legătură cu modificarea acestuia.

Proiectul O.M.A.I. pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice

 

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

„Uniți vom fi puternici!”

 

 

Scroll To Top